Zapri
Iskanje

Papež: »Vsi smo enaki – tudi sam sem eden izmed vas«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 06. 2013 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež: »Vsi smo enaki – tudi sam sem eden izmed vas«

Papež: »Vsi smo enaki – tudi sam sem eden izmed vas«
Med zadnjo avdienco pred poletjem je Frančišek pojasnil, da v Cerkvi nihče ni odveč in nihče ni drugorazreden; Cerkev je Božje ljudstvo, ne pa preplet različnih stvari in interesov.
Cerkveni dostojanstveniki po besedah papeža Frančiška pri Bogu nimajo nobenih posebnih privilegijev. S krstom so odpravljene vse razlike med ljudmi, je sveti oče pojasnil v svojem nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Vsakdo ima v Cerkvi enak delež. »Vsi smo enaki. In če nekdo pride in reče: Gospod papež, midva vendar nisva v istem položaju, mu rečem: Seveda sva. Tudi jaz sem eden izmed vas.« To Frančiškovo izjavo so navzoči romarji pozdravili z glasnim aplavzom.

Katoliška Cerkev potrebuje vsakega posameznega vernika, je nadaljeval papež. »Nihče ni odveč, nihče ni drugorazreden, nihče ni anonimen.« Kot Božji tempelj je Cerkev 'zgrajena iz živih kamnov', ki trdno stojijo na svojem temelju, Jezusu Kristusu. »Če se vprašamo: kje lahko srečamo Boga? Kje smo lahko z Njim preko Kristusa povezani v skupnosti? Kje lahko najdemo luč Svetega Duha, ki razsvetljuje naša življenja? Odgovor na vsa ta vprašanja se glasi: v Cerkvi«, je pojasnil Frančišek.

Po njegovih besedah Cerkev ni 'preplet različnih stvari in interesov', ampak uteleša Božje ljudstvo. Frančišek je zato vernike pozval, naj se s krščanskim življenjem dejavno vključujejo v cerkveno dogajanje. V nasprotnem primeru namreč trpi 'lepota Cerkve'. »Ali smo živi kamni, ali smo utrujeni, zdolgočaseni in ravnodušni kamni?«, je vprašal papež. Vernike je prosil, naj se odprejo za Božje delovanje in naj sodelujejo pri oblikovanju življenja v skupnosti v krščanskem duhu.

Po zaključku avdience je sveti oče kot običajno del svojega nagovora objavil tudi na socialnem omrežju Twitter: »Ljubezen, potrpežljivost in prisrčnost so izredno lepi zakladi. Če jih imaš, si jih želiš deliti z drugimi«, je Frančišek sporočil svojim prijateljem na socialnem omrežju.

Papeževih rednih tedenskih avdienc v mesecu juliju ni na programu njegovih obveznosti, ponovno se pričnejo v sredo, 7. avgusta, so sporočili iz prefekture papeške hiše. Poleti so odpovedane tudi vse ostale avdience. Frančišek bo poletje preživel v Vatikanu, kjer bo še naprej prebival v Domu sv. Marte, le 14. julija je na programu molitev angelovega češčenja v papeški letni rezidenci v Castel Gandolfu. Med 22. in 29. julijem papež Frančišek odhaja na svoje prvo inozemsko potovanje v Brazilijo, kjer se bo udeležil svetovnega dne mladih.Vir: Kathpress
Foto: news.vaPodprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh