Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež z »jedrskim glavobolom« in srečanje z japonskim premierjem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 05. 2022 / 09:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 09:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež z »jedrskim glavobolom« in srečanje z japonskim premierjem
Grafit papeža z jedrskim glavobolom v središču Rima. FOTO: Vatican Media

Papež z »jedrskim glavobolom« in srečanje z japonskim premierjem

V Rimu se je pojavil nov grafit s papežem Frančiškom: delo umetnika Siranteja z naslovom »Trauma-Tomica« prikazuje svetega očeta z žarečim gobastim oblakom nad glavo.

Ulični umetnik je na družbenem omrežju Instagram ob tem pojasnil, da je papež edini, ki zares razmišlja in govori o miru, poroča spletni portal Vatican News.

Sirante je upodobil papeža Frančiška kot grafit na zidu ene izmed stavb v središču italijanske prestolnice: prikazuje objokanega svetega očeta, ki se drži za glavo in si z eno roko pokriva obraz. Sirante je za italijanski katoliški dnevnik Avvenire povedal: »Predstavljal sem si, kako bi se papež počutil v tistem trenutku.« 

Papeža Frančiška so že večkrat upodobili v obliki grafita.

Umetnik si ga je predstavljal kot izredno pretresenega, predvsem zato, ker se zdi, da besede mir ni več v besednjaku že več kot dvomesečne vojne med Rusijo in Ukrajino. »Zato sem papeža upodobil kot nekakšen 'jedrski glavobol',« je pojasnil avtor dela. Rusija ima namreč v lasti tudi jedrsko orožje.

Kot spominjajo pri Vatican News, tokrat ni prvič, da je bil papež Frančišek upodobljen v obliki grafita. Tako v Rimu kot v Milanu ga ulične umetnine prikazujejo kot brezdomca, kot borca za pravice otrok, ki s pršilom na hišni zid piše 'Stop abuse', ali pa kot superjunaka.


Papež: uporaba in posedovanje jedrskega orožja sta nedoumljiva

Papež je včeraj v avdienco sprejel predsednika japonske vlade Fumia Kishido. Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Mattea Brunija sta se med približno 25-minutnim srečanjem pogovarjala predvsem o jedrskem orožju. Sogovornika sta se strinjala, da sta uporaba in posedovanje jedrskega orožja nedoumljiva, sveti oče pa je znova izpostavil svoje stališče, da v celoti nasprotuje jedrskemu orožju.

Papež se je srečal z japonskim premierjem Fumiem Kishido. FOTO: Vatican Media

Dolgoletno nasprotovanje jedrskemu orožju

Papež je že večkrat spregovoril o svojem odločnem nasprotovanju jedrskemu orožju. Ob 75. obletnici jedrskega napada na Hirošimo je prirediteljem spominske slovesnosti poslal sporočilo, v katerem je spomnil, da je med obiskom na Japonskem leta 2019 molil pri spomeniku miru v Hirošimi in se srečal s preživelimi.

Jedrska eksplozija. FOTO: Vatican Media

»Nikoli ni bilo bolj jasno, da morajo vsi ljudje za razcvet miru odložiti orožje za vojskovanje, predvsem tisto najmočnejše in najbolj uničujoče: jedrsko orožje, ki lahko pohabi in uniči cela mesta, cele države,« je dejal Frančišek, ki je med obiskom na Japonskem leta 2019 posedovanje ali uporabo jedrskega orožja označil za nemoralno.

Večkrat je tudi pozval k odpravi jedrskega orožja in odločno podprl pogodbo o prepovedi jedrskega orožja.

Kupi v trgovini

In kje je tu Bog?
Zgodovina
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh