Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: z razmišljanjem o lastni smrti se borimo proti pohlepu [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 01. 2024 / 14:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2024 / 14:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: z razmišljanjem o lastni smrti se borimo proti pohlepu [VIDEO]
Bogastvo samo po sebi ni greh, je pa pogosto breme, meni papež Frančišek. FOTO: Vatican Media

Papež: z razmišljanjem o lastni smrti se borimo proti pohlepu [VIDEO]

Papež Frančišek kot zdravilo proti pohlepu priporoča, naj ljudje premišljujemo o smrti: »Ne glede na to, koliko dobrin si človek na tem svetu nabere, smo lahko popolnoma prepričani o eni stvari: ne bodo ležale z nami v krsti.«

»To kaže na nesmiselnost te vrline,« je sveti oče po navedbah avstrijskega Kathpressa pojasnil v katehezi med današnjo splošno avdienco v Vatikanu. Čeprav bogastvo samo po sebi ni greh, je pogosto breme, je nadaljeval Frančišek. Številni ljudje niso gospodarji svojih dobrin, pač pa si dobrine prisvojijo svoje lastnike. Bogati ljudje veliko skrbijo za ohranjanje svojega bogastva, ob tem pa pozabljajo na Kristusovo »veselo oznanilo«. Toda gotovost smrti je učinkovit opomin, da moramo biti v tem življenju velikodušni s svojimi dobrinami, saj denarja ne moremo vzeti s seboj v grob.

Pohlep je bolezen srca in ne denarnice.

»To je nekaj, česar skopuh ne razume,« je dejal Frančišek: »Lahko bi bil vir blagoslova za mnoge – namesto tega pa je zdrsnil v slepo ulico bede.« Pohlep, tako papež, »je bolezen srca in ne denarnice«.


Premišljevanje o smrti

Tudi puščavski očetje, menihi, ki so se odrekli ogromnemu bogastvu, so se lahko znašli v položaju, ko so se oklepali predmetov majhne vrednosti, papeževe besede povzemajo pri spletnem portalu Vatican News. Ti predmeti so zanje postali nekakšen fetiš, od katerega se niso mogli ločiti, kar razkriva »neurejen odnos do stvarnosti, ki lahko vodi do bolezenskega kopičenja«.

Smrt nas opominja, da nismo gospodarji sveta, temveč se po njem gibljemo kot tujci in romarji.

Za boj proti temu so menihi predlagali precej skrajno, toda zelo učinkovito metodo: premišljevanje o smrti, je dejal papež in zbrane vernike znova spomnil, da ne glede na to, koliko denarja lahko zaslužimo v tem življenju, po smrti ne obdržimo ničesar. Smrt nas opominja, da »nismo gospodarji sveta«, temveč se »po njem gibljemo kot tujci in romarji«.

Utrinek z današnje avdience. FOTO: Vatican Media

Preganjanje strahu pred smrtjo?

Ta premislek, je nadaljeval sveti oče, nam pokaže tudi razlog za pohlep, ki je nekakšen poskus, da bi »pregnali strah pred smrtjo«. Toda Kristus nam v priliki o nespametnem človeku, ki si je nakopičil bogato letino, pokaže, da lahko smrt pride vsak trenutek. Zato, je sklenil papež, »bodimo pozorni in bodimo velikodušni: velikodušni do vseh in velikodušni do tistih, ki nas najbolj potrebujejo.«

Pozdrav romarjem. FOTO: Vatican Media

Papež med sredinimi splošnimi avdiencami že nekaj tednov predstavlja nov niz katehez, ki govorijo o grešnih nagnjenjih in krepostih.

Nalaganje
Nazaj na vrh