Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež za »radikalne spremembe« v prehrambenih sistemih

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 07. 2021 / 14:24
Oznake: Cerkev, Družba, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2021 / 14:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež za »radikalne spremembe« v prehrambenih sistemih
Obdelovalka zemlje v Afriki FOTO: Vatican Media

Papež za »radikalne spremembe« v prehrambenih sistemih

Ob začetku predvrha Združenih narodov o prehrambenih sistemih je papež Frančišek namenil sporočilo vsem udeležencem.

»UN Food Systems Pre-Summit« zaseda med 26. in 28. julijem v Rimu. Kot poroča Radio Vatikan, je papeževo sporočilo zbranim prebral vatikanski »zunanji minister«, britanski nadškof Paul Richard Gallagher. Sveti oče v sporočilu spomni, da je dolžnost vseh »odpraviti krivico« svetovne lakote s pomočjo pogumnih politik, ter poudarja, da mora prehrambeni sistem temeljiti na odgovornosti, pravičnosti, miru in enotnosti človeške družine.

Omenjeno srečanje, sporoča Frančišek, znova poudarja, da je eden izmed največjih izzivov v tem trenuteku odpraviti lakoto, prehransko negotovost in podhranjenost v dobi koronavirusne bolezni.

Dolžnost vseh nas je odpraviti krivico svetovne lakote s pomočjo pogumnih politik.

Koronaepidemija nas je namreč soočila s sistemskimi krivicami, ki spodkopavajo edinost naše človeške družine. Razvijamo nove tehnologije, s katerimi lahko povečamo sposobnost planeta, da obrodi sadove, kljub temu pa naravo še naprej izkoriščamo do te mere, da postaja nerodovitna, in ob tem širimo ne le zunanjih, temveč tudi notranje duhovne puščave.

Kljub zadostni količini hrane mnogi ostajajo brez vsakdanjega kruha

Kljub temu, da pridelamo dovolj hrane za vse ljudi, piše papež, mnogi ostajajo brez vsakdanjega kruha, kar je po njegovih besedah »velika sramota« in zločin, ki krši temeljne človekove pravice. Naša dolžnost je, da odpravimo to krivico s konkretnimi dejanji in dobrimi praksami ter z drznimi območnimi in mednarodnimi politikami.

FOTO: Vatican Media

Pri tem, poudarja sveti oče, igra pomembno vlogo pozorna in pravilna preobrazba prehrambenih sistemov, ki mora zagotoviti, da bodo sposobni povečati odpornost, okrepiti območno gospodarstvo, izboljšati prehrano, zmanjšati odpadno hrano, vsem zagotoviti zdrave in dostopne načine prehrane, okoljsko trajnost, obenem pa bodo spoštljivi do krajevnih kultur.

Prehrambeni sistemi morajo biti spoštljivi do krajevnih kultur.

Temeljno pravico do primerne življenjske ravni bomo zagotovili le v primeru, da v celoti spremenimo miselnost in razvijemo nov celostni pristop za oblikovanje prehrambenih sistemov. To je tudi edini način, da dosežemo cilj in odpravimo lakoto v svetu.


Družina je bistvena sestavina prehrambenih sistemov

Zelo pomembno je, da v središče znova postavimo podeželski sektor, saj je od njega odvisno zadovoljevanje številnih osnovnih človekovih potreb. Kmetijski sektor pa mora znova pridobiti prednostno vlogo pri sprejemanju političnih in gospodarskih odločitev, katerih namen je začrtati okvir procesa »vnovičnega začetka« po epidemiji.

Glavno vlogo v tem procesu morajo odigrati mali kmeti in kmečke družine. Družina je po papeževem mnenju bistvena sestavina prehrambenih sistemov, saj se v družini »naučimo uživati sadove zemlje, ne da bi jih zlorabili, in odkrivamo najboljša sredstva za širjenje življenjskih slogov, ki spoštujejo osebno in skupno dobro«.

Prehrambeni sistem mora temeljiti na na odgovornosti, pravičnosti, miru in enotnosti človeške družine.

Oblikovanje prehrambenega sistema, ki bi bil v skladu z vrednotami skupnega dobrega, solidarnosti in kulture srečanja, nam preprečujejo posamezni zaprti, med seboj nasprotujoči si gospodarski interesi. Prehrambeni sistem mora temeljiti na na odgovornosti, pravičnosti, miru in enotnosti človeške družine, in kriza, s katero se trenutno soočamo, meni sveti oče, je edinstvena priložnost »za začetek pristnih, drznih in pogumnih dialogov za preučitev korenin našega krivičnega prehrambenega sistema«.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh