Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež začel z uradnim programom v Abu Dabiju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 02. 2019 / 10:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2019 / 09:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež začel z uradnim programom v Abu Dabiju

Papež začel z uradnim programom v Abu Dabiju

Svetega očeta je na letališču sprejel dedni princ Združenih arabskih emiratov.

Papež Frančišek je sinoči prispel v Abu Dabi, kjer ga je na letališču pričakal dedni princ Združenih arabskih emiratov, Njegova visokost šejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Otroka v tradicionalnih oblačilih sta papežu izročila šopek, po uradnem protokolu pa je svetega očeta pozdravil še veliki imam kairske univerze Al-Azhar, Ahmed al-Tayyeb.

Sprejem v predsedniški palači in izmenjava daril

Danes dopoldne po krajevnem času je princ Mohamed svetega očeta uradno sprejel v predsedniški palači v Abu Dabiju. Sprejemu z vojaškimi častmi so sledili zaseben pogovor, vpis v knjigo gostov in tradicionalna izmenjava daril. Papež tokrat ni nagovoril predstavnikov državnih oblasti, srečal pa se je s predstavniki različnih območij in člani tamkajšnje vlade.

Po navedbah Vatikana je papež princu Mohamedu izročil medaljon v spomin na srečanje sv. Frančiška Asiškega z egiptovskim sultanom Malikom al-Kamilom pred natančno 800 leti, s čimer je želel poudariti medversko razsežnost svojega obiska na Arabskem polotoku.

Popoldne je predvideno zasebno srečanje s predstavniki »Sveta islamskih starešin« v mošeji šejka Zayeda. Na nocojšnji medverski konferenci bo papež predstavil svoj osrednji nagovor, svet pa z napetostjo pričakuje, ali bo tudi kaj politično obarvan. Na konferenci, ki se je začela včeraj, pričakujejo okoli 700 udeležencev.

Pozitiven odmev v arabskih medijih

Tokratno Frančiškovo potovanje je osrednja tema vseh zalivskih medijev. Vsi vodilni časniki v Emiratih so zjutraj poročali o prvem obisku papeža na Arabskem polotoku. »Prihajam kot brat,« je Frančiškove besede navedel Khaleej Times, ki izhaja v angleščini, arabska izdaja Al Khaleej pa papeža in velikega imama označuje za »svetilnika strpnosti«.

Velika večina vseh medijskih prispevkov je papežu zelo naklonjena, prav tako pozitivno poročajo tudi o prvi medverski konferenci v arabskem svetu. Državna televizija v Emiratih vedno znova prikazuje podobe papeža med srečanji z različnimi arabskimi voditelji, med katerimi je tudi jordanski kralj Abdulah. Nekateri mediji predstavljajo celo krajevna cerkvena občestva.

Srečanje z brezdomci na rimskem letališču

Pred odhodom v Abu Dabi se je papež na rimskem letališču srečal z begunci brezdomci, kristjani in muslimani, za katere v letaliških prostorih skrbita vatikanski Urad za apostolske nabirke in Skupnost sv. Egidija. Prostor je del projekta »Življenja v prehodu, človeško obličje nekega letališča« in zagotavlja pomoč brezdomcem, ki bivajo ali se pojavijo na letališču Fiumicino.

Pozdrav časnikarjem na letalu proti Abu Dabiju

Med letom na Arabski polotok je papež tradicionalno pozdravil navzoče časnikarje. Najprej jim je sporočil, da je v Abu Dabiju včeraj deževalo, kar je zelo redek pojav in v tem kraju pravi blagoslov, ob tem pa izrazil upanje, da je to pozitivno znamenje za njegov obisk.

Papež je časnikarjem podaril kopije ikone iz samostana Bose, ki predstavlja dialog med mladimi in ostarelimi. Na podobici je upodobljen mlad menih, ki na ramenih nosi ostarelega sobrata.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh