Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zadovoljen z obiskom Afrike

Objava: 30. 03. 2009 / 07:39
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež zadovoljen z obiskom Afrike

Pred opoldansko molitvijo angelovega češčenja je papež Benedikt XVI. v včerajšnjem nagovoru vernikom, zbranim na Trgu sv. Petra v Vatikanu, podal oceno svojega nedavnega potovanja v Afriko. Povedal je, da sta nanj napravil vtis predvsem dve stvari: vidno navdušenje ljudi nad njihovo pripadnostjo Cerkvi,‘Božji družini’, in močan ‘občutek za sveto’, ki ga je bilo moč zaznati pri vseh liturgičnih slavjih.

To potovanje je papežu po njegovih besedah prineslo boljše razumevanje resničnosti afriške Cerkve v vsej njeni raznolikosti in v različnih izraznih oblikah, pa tudi z vsemi težavami. Benedikt XVI. je natančnejšo oceno potovanja napovedal za sredino generalno avdienco.

Prav v luči izzivov, pred katere je postavljena afriška Cerkev, lahko čutimo aktualnost Jezusovih besed, ki jih je izrekel na predvečer svojega pasijona: ‘Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu.’ (Jn 12, 24). Sad Jezusovega pasijona je novo človeštvo, ki bo zmoglo ‘živeti v bratstvu, kot otroci enega Očeta v nebesih’. Pri velikem slavju vere v Afriki je bilo očitno, da to novo človeštvo – kljub vsem človeškim omejitvam – že živi.

Pri opoldanski molitvi angelovega češčenja na Trgu sv. Petra so bili med drugimi navzoči nadškof Robert Sarah, tajnik Misijonske kongregacije iz zahodnoafriške republike Gvineje, in številni v Rimu živeči Afričani ter študentje papeških univerz. S plakati so se papežu Benediktu XVI. zahvalili za obisk črne celine. Obenem so zavrnili poskuse instrumentalizacije papeževih izjav o Afriki. Pohvalili so njegovo analizo stanja socialnih, kulturnih, gospodarskih in duhovnih problemov, s katerimi se spopada Afrika.

Na enem izmed plakatov je denimo pisalo: ‘NE tistim, ki želijo Afriko spremeniti v glavni gospodarski trg za kondome!’ Namesto tega so se študentje zavzeli za boljšo vzgojo in izobrazbo, kot tudi za učinkovite medicinske ukrepe proti AIDS-u.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh