Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zahteva konec prelivanja krvi v Siriji

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 10. 04. 2012 / 08:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež zahteva konec prelivanja krvi v Siriji

Benedikt XVI. je v velikonočni poslanici na Trgu sv. Petra Sirijo pozval, naj nemudoma stopi na pot spoštovanja, dialoga in sprave.

Papež Benedikt XVI. je izrazil zahtevo po zaključku prelivanja krvi v Siriji. Kot je na letošnjo velikonočno nedeljo dejal v svoji velikonočni poslanici na Trgu sv. Petra v Vatikanu, morajo Sirci v moči vstalega Kristusa ‘nemudoma stopiti na pot spoštovanja, dialoga in sprave’, mednarodno skupnost pa je sveti oče pozval k človekoljubni pomoči za sirske begunce. Papeževi velikonočni poslanici in blagoslovu ‘mestu in svetu’ je na veliko noč v živo prisluhnilo okoli sto tisoč ljudi.

Benedikt XVI. je spomnil na spoštovanje človekovih pravic na celotnem Bližnjem vzhodu. Vse etnične, kulturne in verske skupnosti na tem področju bi si morale skupaj prizadevati za ta cilj. Iransko ljudstvo je sveti oče pozval, naj se ne bojijo ‘napora ob stopanju po poti stabilnosti in razvoja’, Palestince in Izraelce pa, naj ‘se pogumno lotijo mirovnih pogajanj’.

Papež je obsodil teroristične napade v Nigeriji in spomnil na spoštovanje verske svobode v tej zahodnoafriški državi. Tako v Nigeriji kot na celotni afriški celini je potrebno spodbujati izgradnjo skupnosti miru in sloge, pri čemer morajo po mnenju Benedikta XVI. eno osrednjih vlog odigrati tudi kristjani.

Afriški deželi Mali, izčrpani od državljanske vojne, je papež zaželel ‘miru in stabilnosti’. Prebivalcem z islamom prežetega Sudana in v krščanstvo usmerjenega Južnega Sudana je položil na srce, naj pozabijo na medsebojne sovražnosti in drug drugemu izkažejo odpuščanje. Sveti oče se je spomnil tudi vseh trpečih na Afriškem rogu in jim zaželel tolažbe vstalega Kristusa.

Jezusovo vstajenje je ‘resnično nekaj novega’, ki spreminja položaj človeka in celotnega sveta, je dejal Benedikt XVI. Vstali Jezus je namreč navzoč tudi danes. Človek lahko neomejeno zaupa ne le njegovemu sporočilu, pač pa Jezusovi osebi. Posebej za krščanske skupnosti, ki trpijo zaradi zapostavljanja in preganjanja, Kristus pomeni novo upanje in spodbudo.

Benedikt XVI. je ob zaključku svoje velikonočne poslanice voščil blagoslovljene praznike v petinšestdesetih jezikih, med njimi tudi v slovenščini.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh