Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: zahvala Orbanu za sprejem ukrajinskih beguncev na Madžarskem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 04. 2022 / 16:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2022 / 16:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: zahvala Orbanu za sprejem ukrajinskih beguncev na Madžarskem
Madžarski premier Viktor Orban je papežu Frančišku med drugim podaril Bogoslužni molitvenik za veliki teden iz leta 1750. FOTO: Vatican Media

Papež: zahvala Orbanu za sprejem ukrajinskih beguncev na Madžarskem

Papež Frančišek je danes v zasebno avdienco sprejel predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana.


To je bil prvi uradni obisk madžarskega premierja in predsednika Fidesza pri svetem očetu v Vatikanu. Pogovor med voditeljema je po navedbah avstrijskega Kathpressa trajal okoli 40 minut. Na posnetku srečanja, ki ga je objavil tiskovni urad Svetega sedeža, se zdi razpoloženje obeh sogovornikov odprto in prijateljsko. Papež Frančišek je premierju Orbanu izrazil iskreno zahvalo za sprejem številnih ukrajinskih beguncev na Madžarskem. Vatikan uradnega poročila o srečanju zaenkrat še ni objavil.

Madžarska in Vatikan delita pogled na družino kot na najpomembnejšo skupnost našega časa.

Kot je madžarski premier po srečanju povedal za madžarske medije, sta se s papežem pogovarjala o vojni v Ukrajini in o več sto tisoč ukrajinskih beguncih, ki so jih sprejeli na Madžarskem. Po Orbanovih besedah so s tem vključeni v »največjo humanitarno operacijo vseh časov«, kar je »deležno priznanja in spoštovanja po vsem svetu«.

Madžarska in Vatikan delita pogled na družino kot na »najpomembnejšo skupnost našega časa,« je nadaljeval Orban. Pomembno je, da družino zaščitimo in krepimo kot najpomembnejšo človeško skupnost in »za to lahko računamo na svetega očeta,« je dejal predsednik madžarske vlade.

FOTO: Vatican Media

Papež povabljen na Madžarsko

Papež Frančišek in madžarski premier Orban sta se nazadnje srečala med papeževim obiskom v Budimpešti septembra lani, ko se je sveti oče udeležil sklepne bogoslužne slovesnosti evharističnega kongresa. Frančišek se je takrat za zaprtimi vrati na zasebnem pogovoru srečal z Orbanom, podpredsednikom madžarske vlade Zsoltom Semjenom in tedanjim predsednikom Janosom Aderjem.

Premier Orban je danes potrdil, da je papeža Frančiška uradno povabil na obisk na Madžarsko in prejel »spodbudno pozitiven odgovor«.

Papež je v zadnjih mesecih večkrat ponovil željo po vnovičnem obisku Madžarske. Po navedbah madžarskih medijev je premier Orban danes potrdil, da je papeža Frančiška uradno povabil na obisk na Madžarsko in prejel »spodbudno pozitiven odgovor«. »Vaša svetost, čakamo vas,« je Orban dejal papežu na poslovilni slovesnosti v apostolski palači, kot je mogoče slišati na video posnetkih, ki jih je objavil Vatikan.

FOTO: Vatican Media

Medaljon sv. Martina za Orbana

Po poročanju spletnega portala Vatican News je papež na današnjem srečanju Orbanu podelil medaljon s podobo svetega Martina, ki prepolovi svoj plašč, da bi ga delil z revežem. Sveti oče je politiku izročil tudi več svojih dokumentov, izdanih v obdobju njegovega pontifikata: med drugim poslanico ob letošnjem svetovnem dnevu miru in Dokument o človeškem bratstvu, ki ga je leta 2019 v Abu Dabiju podpisal skupaj z egiptovskim velikim imamom Ahmadom al-Tayyebom.

Premier Orban je papežu podaril dve knjigi o madžarskem skladatelju Beli Bartoku, več zgoščenk z operno glasbo in Bogoslužni molitvenik za veliki teden iz leta 1750.

Viktor Orban je bil na premierski položaj znova izvoljen v začetku letošnjega aprila.

Viktor Orban je po mandatu v letih med 1998 in 2002 od leta 2010 znova predsednik madžarske vlade, madžarski državljani so ga na ta položaj znova izvolili v začetku letošnjega aprila. 58-letni politik je kalvinist, njegova žena Aniko Levai pa katoličanka. Štiri hčere predsedniškega para so bile krščene v Katoliški cerkvi, sin pa je kalvinist kot njegov oče. Orban je Vatikan nazadnje uradno obiskal leta 2010, takrat ga je sprejel papež Benedikt XVI.

FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

34 - Dokument o človeškem bratstvu
Cerkveni dokumenti
1,49€
Nalaganje
Nazaj na vrh