Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po volilni nedelji na Madžarskem in v Srbiji brez sprememb

Za vas piše:
A. R.
Objava: 04. 04. 2022 / 07:24
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2022 / 13:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po volilni nedelji na Madžarskem in v Srbiji brez sprememb
Viktor Orban in Aleksandar Vučić po nedeljskih volitvah ostajata na položaju. FOTO: Arhiv Družine, Twitter

Po volilni nedelji na Madžarskem in v Srbiji brez sprememb

Madžari in Srbi so včeraj volili novo vodstvo. Pri naših vzhodnih sosedih po 90 odstotkih vseh preštetih glasovih prepričljivo vodi stranka Fidez premierja Viktorja Orbana. Čeprav uradnih izzidov volitev še ni, je ponoči zmago razglasil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Orbanova stranka Fidez je po večini preštetih glasovnic dobila 54 odstotkov glasov in naj bi imela v novem parlamentu 135 od 199 sedežev. Orbanovi stranki se tako znova obeta dvotretjinska večina v parlamentu, tuje medije povzema STA

Opozicija pod vodstvom Petra Marki-Zayja, ki je dobila 35 odstotkov glasov, naj bi imela v novem parlamentu 56 sedežev.

Orban, ki je na oblasti že 12 let, je zmago razglasil že sinoči. »Takšna prepričljiva zmaga se vidi z Lune in gotovo tudi iz Bruslja.« je dejal. 

Njegov protikandidat Marki-Zay, ki je vodil doslej prvič združeno opozicijo, je poraz že priznal. Izrazil je žalost in razočaranje, a poudaril, da so se borili v neenakem boju proti propagandi v kampanji »sovraštva in laži«.

Janševa čestitka Orbanu

Madžarskemu kolegu Orbanu je že čestital slovenski premier Janez Janša. Zapisal je, da je »dobro imeti prijatelje za sosede«

V Srbiji slabi Vučić

Super volilno nedeljo so medtem imeli v Srbiji, kjer so izbirali novo sestavo parlamenta, predsednika države ter vodstvo lokalnih oblasti v Beogradu in 11 občinah.

Kljub temu, da uradnih izzidov volitev še ni, je srbski predsednik Aleksandar Vučić ponoči že razglasil zmago. »Vesel sem, da je velika večina ljudi glasovala in pokazala, da je srbska družba demokratična,« je dejal v televizijskem nagovoru in ocenil, da je dobil okoli 60 odstotkov glasov. 

Uradne rezultate bo po napovedih volilna komisija sporočila nocoj, a glede na izide vzporednih volitev se Vučiću obeta prepričljiva zmaga na predsedniških volitvah že v prvem krogu. Najresnejši protikandidat dravko Ponoš, predstavnik koalicije Združeni za zmago Srbije, dobil okoli 17 odstotkov glasov.

Glede na prve ocene, ki sta jih po zaprtju volišč v Srbiji objavili agencija za javnomnenjske raziskave Ipsos in Center za svobodne volitve in demokracijo (Cesid), naj bi Vučićevi Srbski napredni stranki pripadlo 121 od 250 poslanskih sedežev, njihovim dosedanjim koalicijskim partnerjem socialistom 32 sedežev, vodilni opozicijski listi Združeni za zmago Srbije pa 36 poslanskih sedežev.

Slovenski in srbski predsednik, Borut Pahor in Aleksandar Vučić. FOTO: Kabinet PRS

Pahorjeva čestitka Vučiću

Čestitke Vučiću je medtem že izrekel slovenski kolega Borut Pahor, v telefonskem pogovoru mu je zaželel veliko uspehov pri nadaljnjem opravljanju pomembnih zadolžitev, so sporočili iz Pahorjevega kabineta. Predsednika sta poudarila pomen medsebojnega zaupanja ter nadaljevanje odličnih odnosov med državama. Izrazila sta naklonjenost, da se v kratkem neformalno sestaneta.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh