Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zaradi telefonskega klica prekinil splošno avdienco

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 05. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2023 / 19:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež zaradi telefonskega klica prekinil splošno avdienco
Frančišek o telefonskem klicu ni podal kakršnih koli pojasnil zbranim vernikom. FOTO: Vatican Media (arhivski posnetek)

Papež zaradi telefonskega klica prekinil splošno avdienco

Neobičajen pripetljaj na sredini splošni avdienci v Vatikanu: papež Frančišek je redno tedensko srečanje z romarji prekinil zaradi telefonskega pogovora, po koncu avdience pa se je srečal s skupino vernikov iz münchenske nadškofije, ki so bili na kolesarskem romanju, in so svetemu očetu prinesli darilo.

Papež je včerajšnjo splošno avdienco prekinil zaradi kratkega telefonskega pogovora, je poročal spletni portal katholisch.de. Dogodek je prekinil pred nemškim povzetkom razlage evangelija in pozdravi. Medtem ko je tiskovni predstavnik vatikanskih medijev Mario Galgano čakal na svoj znak, je papež opravil kratek telefonski klic, nato se je program nadaljeval. Frančišek o telefonskem klicu ni podal kakršnih koli pojasnil zbranim vernikom.

Papež blagoslavlja vernike. FOTO: Vatican Media

Po avdienci so se s papežem srečale žrtve spolnih zlorab iz münchenske nadškofije, ki so v Rim priromale s kolesi. Sveti oče jih je sočutno sprejel in se z njimi pogovarjal v nemškem jeziku, kot je na poizvedovanje nemških katoliških medijev pojasnil Richard Kick iz Združenja žrtev spolnih zlorab nadškofije München in Freising. Na vprašanje o obravnavah spolnih zlorab v Cerkvi in o tem, kako ravnati s storilci, je papež odgovoril z večkrat ponovljenim »To je zelo težko«, je še dejal Kick.

Nemški romarji so papežu izročili kopijo umetnine Michaela Pendryja z naslovom »Srce«, ki predstavlja srce prizadetih.

Nemški romarji so papežu izročili kopijo umetnine Michaela Pendryja z naslovom »Srce«, ki predstavlja tridimenzionalno srce, sestavljeno iz kovinskih palic v obliki mreže. Kick je papežu razložil, da gre za simbolno darilo: z njim žrtve spolnih zlorab izročajo srce prizadetih, srce, ki je krhko, pregledno in oglato.

Nemški romarji so papežu izročili kopijo umetnine Michaela Pendryja z naslovom »Srce«, ki predstavlja tridimenzionalno srce, sestavljeno iz kovinskih palic v obliki mreže. Kick je papežu razložil, da gre za simbolno darilo: z njim žrtve spolnih zlorab izročajo srce prizadetih, srce, ki je krhko, pregledno in robato. Obenem pa naj bi bilo simbol ljubezni. Če bi se ljudje med seboj srečevali z več ljubezni, bi se lažje soočali drug z drugim. Papež Frančišek se je nato dotaknil svojega srca, tako Kick.

»Jasno sporočilo tudi storilcem in škofom …«

Poleg umetnine je skupina romarjev papežu izročila tudi pismo s svojimi zahtevami o tem, kako ravnati z zlorabami v Katoliški cerkvi. »Pričakujemo, da boste storili vse, kar je v Vaši moči, da bo vprašanje spolnih in duhovnih zlorab vidno, obravnavano in preprečeno z ustreznimi preprečevalnimi ukrepi na vseh koncih vesoljne Cerkve,« so zapisali. Začetki so bili storjeni, še vedno pa je potrebna »močna in jasna zavezanost vseh, ki so na odgovornih položajih v rimski kuriji in škofijah vesoljne Cerkve«. Na koncu so podpisniki od Frančiška zahtevali: »Prav tako pošljite jasno sporočilo storilcem in škofom, ki niso izpolnili svoje odgovornosti in je v nekaterih primerih še danes ne izpolnjujejo.«

Odpravljamo se! Cerkev, si z nami?

V desetih dneh 715 kilometrov

Nemški romarji so v Rim prispeli v torek. V desetih dneh so žrtve zlorab in njihovi spremljevalci prekolesarili 715 kilometrov in 4.500 višinskih metrov: iz Münchna so se odpravili 6. maja. Romanje je bilo organizirano pod geslom »Odpravljamo se! Cerkev, si z nami?«, pri organizaciji pa so sodelovali člani Združenja žrtev spolnih zlorab nadškofije München in Freising.

Danes je predvideno srečanje z nemškim izvedencem za zaščito otrok in mladoletnih, jezuitom p. Hansom Zollnerjem, ki vodi Inštitut za zaščito pred zlorabami na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu.

Nalaganje
Nazaj na vrh