Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezuit Zollner: zakaj sem izstopil iz komisije za zaščito otrok

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 04. 2023 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2023 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jezuit Zollner: zakaj sem izstopil iz komisije za zaščito otrok
Nemški jezuit p. Hans Zollner, teolog in psihoterapevt, v mednarodnih okvirih velja za izvedenca za preprečevanje spolnih zlorab v Cerkvi. FOTO: arhiv Družine

Jezuit Zollner: zakaj sem izstopil iz komisije za zaščito otrok

Nemški jezuit p. Hans Zollner, teolog in psihoterapevt, ki v mednarodnih okvirih velja za izvedenca za preprečevanje spolnih zlorab v Cerkvi, je po umiku iz vatikanske komisije za zaščito otrok in mladoletnih pozval k preglednosti, spoštovanju pravil in jasni odgovornosti v omenjenem delovnem telesu.

P. Zollner je v izjavi za javnost poudaril, da njegov zelo odmnevni odstop iz Papeške komisije za zaščito otrok ni polemično dejanje. Njegov cilj je bil izboljšati delo komisije, kot je Zollner pojasnil na nedavni tiskovni konferenci v Rimu. Preglednost, spoštovanje pravil in jasna odgovornost so temeljnega pomena za učinkovito delovanje te komisije in če teh treh dejavnikov ni, obstaja nevarnost zlorab in prikrivanja v vsaki ustanovi ali delovnem telesu.

Zollner je pojasnil, da je svoja opozorila sprva večkrat poskušal predložiti interno in v pisni obliki, vendar ni prejel nobenega odgovora. Obenem je poudaril, da so pred njim komisijo protestno zapustili tudi nekateri drugi člani, ker njihovi glasovi niso bili dovolj upoštevani. Nemški jezuit je kritično ocenil dejstvo, da je predsednik komisije, ameriški kardinal Sean O'Malley, obvestilo o Zollnerjevem odhodu objavil v medijih, ne da bi se prej z njim posvetoval.

Izkušnje s prikrivanjem primerov zlorab učijo, da so jasne pristojnosti in odgovornosti nujne.

P. Zollner je zanikal, da so se težave v komisiji začele šele z njeno dodelitvijo vatikanskemu Dikasteriju za nauk vere, so se pa po njegovih navedbah odtlej še poslabšale. Predvsem so postale nejasne pristojnosti in naloge; med drugim je bilo manj pregledno imenovanje novih članov, na pomembnem področju kanonskega prava pa je bilo premalo pristojnosti.

Izkušnje s prikrivanjem primerov zlorab učijo, da so jasne pristojnosti in odgovornosti nujne, je pojasnil p. Zollner. Mnoge odgovorne osebe v Cerkvi so razumele, kako pomemben je boj proti zlorabam, druge pa so ga ovirale. Komisija za zaščito otrok je »genialna zamisel« papeža Frančiška in že sam njen obstoj je velik uspeh. Komisija je pomembno delovno telo in tako na očeh javnosti, da ne bi smela imeti nobenih strukturnih napak. Cerkev mora končno najti primerne načine in ustvariti prostore za poslušanje žrtev.

P. Zollner svetuje tudi škofom in duhovnikom, ki delujejo v bogoslovnih semeniščih, na vseh celinah na področju preprečevanja zlorab.

P. Hans Zollner, teolog in diplomirani psihoterapevt, ki v mednarodnih okvirih velja za izvedenca za preprečevanje spolnih zlorab v Katoliški cerkvi, je član Papeške komisije za zaščito otrok, odkar jo je leta 2014 ustanovil papež Frančišek. Jezuit vodi Inštitut za zaščito pred zlorabami na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu. Svetuje tudi škofom in duhovnikom, ki delujejo v bogoslovnih semeniščih, na vseh celinah na področju preprečevanja zlorab. Od začetka letošnjega marca je nemški izvedenec zaposlen tudi kot strokovni sodelavec škofijskega urada za zaščito otrok v rimski škofiji.

Nalaganje
Nazaj na vrh