Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj p. Zollner zapušča Papeško komisijo za zaščito otrok in mladoletnih

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 03. 2023 / 09:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2023 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj p. Zollner zapušča Papeško komisijo za zaščito otrok in mladoletnih
Nemški jezuit p. Hans Zollner v Katoliški cerkvi velja za ambasadorja za zaščito otrok in mladoletnih. FOTO: Vatican Media

Zakaj p. Zollner zapušča Papeško komisijo za zaščito otrok in mladoletnih

Vatikanski izvedenec za zaščito otrok in mladoletnih, 56-letni jezuit p. Hans Zollner, se je zaradi »strukturnih in praktičnih težav« umaknil iz Papeške komisije za zaščito otrok.

»Med svojim delom v komisiji sem opazil težave, ki jih je treba nujno odpraviti in zaradi katerih v tem delovnem telesu ne morem več sodelovati,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa včeraj popoldne sporočil nemški jezuit. Izrazil je zaskrbljenost na področjih usklajenosti, prevzemanja odgovornosti in preglednosti. Nejasna so recimo merila za izbiro članov komisije ter njihove natančne vloge in naloge.

P. Zollner je zaskrbljen zaradi pomanjkljivosti pri delovanju Papeške komisije za zaščito otrok in mladoletnih.

P. Zollnerju se je zdela pomanjkljiva tudi finančna odgovornost organa. »Zelo pomembno je, da komisija jasno pokaže, kako porablja sredstva pri svojem delu,« je sporočil jezuit. Poleg tega je potrebna večja preglednost konkretnih poti odločanja in predpis, ki bi pojasnil odnos med komisijo in vatikanskim Dikasterijem za nauk vere. Papež Frančišek je lani v okviru reforme rimske kurije komisijo za zaščito otrok vključil v delo omenjenega dikasterija.

Papež je njegov odstop sprejel že 14. marca, je še pojasnil p. Zollner. Sveti oče se mu je »globoko zahvalil za njegovo dolgoletno služenje«. Tik pred objavo njegovega umika se je včeraj oglasil tudi predsednik komisije za zaščito otrok, kardinal Sean O'Malley. Po njegovih besedah je nemški jezuit zaprosil za odstop zaradi obilice že obstoječih in novih zadolžitev. Kardinal O'Malley je pohvalil delo p. Zollnerja, ki je pomagal izvajati številne projekte in programe komisije. Usposabljal je škofe in verske voditelje po vsem svetu ter tako postal nekakšen ambasador za zaščito otrok. P. Zollner bo s svojim delom še naprej navzoč na tem področju, je po navedbah spletnega portala Vatican News pojasnil kardinal.

Da bi svet postal varnejši za otroke in ranljive osebe

Hans Zollner, teolog in psihoterapevt z licenco, ki je mednarodno priznan kot izvedenec za preprečevanje spolnih zlorab v Katoliški cerkvi, je bil eden ustanovnih članov Papeške komisije za zaščito otrok in mladoletnih, ki se je oblikovala leta 2014 na pobudo papeža Frančiška. Po besedah kardinala O'Malleya je bil v preteklih letih »nenehno navzoč« pri reševanju vprašanj na področju spolnih zlorab. 

P. Zollner je leta 2020 predaval na e-seminarju o zaščiti otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih v Katoliški cerkvi v Sloveniji , ki ga je organizirala Slovenska škofovska konferenca.

P. Zollner vodi Inštitut za zaščito pred zlorabami na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu, poleg tega pa svetuje škofom vesoljne Cerkve in vsem, ki se ukvarjajo z vzgojo novih duhovnikov, na področju preprečevanja spolnih zlorab. Novembra 2020 je predaval na e-seminarju o zaščiti otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih v Katoliški cerkvi v Sloveniji z naslovom »Ozdravljenje in prenova«, ki ga je organizirala Slovenska škofovska konferenca. Od začetka letošnjega marca je zaposlen tudi kot izvedenec škofijskega urada za zaščito otrok v rimski škofiji.

Zollner je napovedal, da se bo po umiku iz komisije osredinil na svoje naloge za rimsko škofijo in inštitut. Kot je dejal, je njegov cilj, »da z akademskim in znanstvenim prizadevanjem naredi svet varnejši za otroke in ranljive osebe«, še vedno pa je odprt za pogovore s komisijo za zaščito otrok.

Kupi v trgovini

Odpustil sem vam
Pričevanja
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh