Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zaskrbljen zaradi krize verovanja v Boga Stvarnika

Objava: 20. 08. 2012 / 09:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež zaskrbljen zaradi krize verovanja v Boga Stvarnika

“Resnično človekovo dostojanstvo in veličina” sta v veliki nevarnosti.

Papež Benedikt XVI. je izrazil zaskrbljenost zaradi krize verovanja v Boga Stvarnika. Izraz ‘stvaritev’ ni več v modi, ker poudarja človekovo odvisnost, je zapisano v papeževi poslanici ob italijanskem ‘Dnevu katoličanov’ v Riminiju. Sodobni človek sam sebe vse pogosteje vidi kot ‘dovršeno bitje in stvarnika lastne usode’.

Predstava, da nas je ustvaril nekdo drug, velja za nezdružljivo s človekovo samostojnostjo, je zapisal Benedikt XVI. Dejansko pa je ravno nasprotno: šele odvisnost od Stvarnika človeku zagotavlja resnično dostojanstvo in veličino.

Papež v svoji poslanici svari pred ‘lažnimi obljubami’, ki človeka zasužnjijo. Tudi tisti, ki zanikajo obstoj Boga, občutijo ‘lakoto po neskončnem’, meni Benedikt XVI. To pa pogosto vodi v ‘zmedeno in sterilno iskanje’, ki se lahko konča v zasvojenosti različnih oblik.

Tudi poveličavanje tehnike, kariere ali lažnih oblik religioznosti velikokrat zamenja vero v Boga Stvarnika. Takšne lažne ‘neskončnosti’ pa ponujajo le kratkotrajno zadovoljitev. Da bi se osvobodili tovrstnih nevarnosti in vodili zares dostojanstveno in svobodno življenje, moramo ljudje priznati svojo odvisnost od Boga kot Stvarnika vesoljstva, je prepričan sveti oče.

Srečanje italijanskih katoličanov v Riminiju, ki se je pričelo včeraj, letos že triintridesetič prireja gibanje ‘Občestvo in osvoboditev’. Kot poroča Radio Vatikan, srečanje velja za eno od največjih krščanskih prireditev na svetu, dogodek pa vsako leto obišče okoli milijon udeležencev. Naslov letošnje prireditve je ‘Narava človeka je povezana z neskončnim’, tema prireditve pa bo na različne načine poskušala osvetliti pot človekovega iskanja ‘presežnega’ na področju znanosti, umetnosti, kulture, gospodarstva, politike, glasbe, književnosti, poezije, športa, ipd. V luči človekovega odnosa s presežnim se bodo med sedemdnevnim programom vsak dan odvijale različne okrogle mize, predavanja, srečanja, predstave, filmi, plesi in športna tekmovanja. Vsaka izmed teh dejavnosti se bo dotaknila enega vidika človekove potrebe po presežnem, pa naj bo to preko oči, ušes ali celotnega telesa.

Rimini Meetinga se udeležujejo tudi predstavniki civilnih oblasti, znani sodobni filozofi, teologi, ekonomisti, umetniki ter pripadniki drugih religij. Včeraj je dogodek obiskal predsednik italijanske vlade Mario Monti, danes pričakujejo župana Rima Giannija Alemanna, v petek pa različne predstavnike Združenih narodov in italijanske poslance. Srečanje bo obiskal tudi ciprski pravoslavni patriarh. Predavatelji so večinoma domačini, veliko pa jih je tudi iz arabsko, angleško in špansko govorečih držav. V sedmih dneh se bo tako zvrstilo okoli dvesto predavanj, petintrideset koncertov, deset športnih dogodkov, osem razstav ter številni ogledi filmov, gledaliških predstav in drugih prireditev. V okviru predstav bo možnost videti razstavo o ikonah, ki so navdihovale ruskega pisatelja Dostojevskega, ter o genetiki in človeški naravi videne skozi oči Jérôma Lejeuna, znanega francoskega genetika, ki je zaradi svojega zavzemanja za otroke z Downovim sindromom in globokega načina življenja v postopku za beatifikacijo. Ob večerih bodo vrteli tudi filme z življenjsko vsebino. Tiste, ki jih zanima ples, pa se bodo lahko zavrteli ob zvokih flamenka in arabske glasbe.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh