Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zaskrbljen zaradi protikrščanskih nagnjenj v ZDA

Objava: 25. 01. 2012 / 07:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež zaskrbljen zaradi protikrščanskih nagnjenj v ZDA

Po mnenju Benedikta XVI. so ameriški katoličani ‘resno ogroženi zaradi skrajnega sekularizma’.

Papež Benedikt XVI. je izrazil precejšnjo zaskrbljenost glede naraščajočih protikrščanskih nagnjenj v Združenih državah Amerike. Ameriški katoličani bi se morali zavedati ‘resne ogroženosti s strani skrajnega sekularizma’, je sveti oče opozoril minuli teden ob srečanju z ameriškimi škofi v Vatikanu.

Temeljni etični konsenz ameriške družbe so že opazno spodkopali novi vplivni kulturni tokovi, je pojasnil Benedikt XVI. v svojem nagovoru. Ti niso usmerjeni zgolj proti moralnim predstavam krščansko-judovskega izročila, pač pa tudi proti krščanstvu kot celoti. Papež je obenem pozval ameriške škofe, naj pomagajo politikom, da bodo zmogli prevzeti osebno odgovornost in javno pričevati za svojo vero.

Prav tako je sveti oče povabil škofe, naj čim bolj življenjsko oznanjajo krščanski moralni nauk. Stvar ne sme biti zgolj v tem, ‘da predstavljamo nespremenljive moralne resnice’, meni Benedikt XVI. Cerkev mora jasno pokazati, da so te resnice ključ k človeški sreči in k socialnem blagostanju. Na temelju naravnega prava si moramo iz ‘razumske perspektive’ prizadevati za pravično in humano družbo in ne le pozivati ‘k slepi veri’. Cerkev se mora prav posebej zoperstaviti skrajnemu individualizmu, je svoja pričakovanja izrazil Benedikt XVI.

Nekateri novi kulturni tokovi vsebujejo ‘elemente’, ki zanikajo ali omejujejo moralne resnice, je še poudaril sveti oče. To se pogosto dogaja ob sklicevanju na domnevno znanstveno razumskost, politično moč ali večinsko mnenje. Tovrsten razvoj pa ne ogroža le krščanstva, pač pa celotno človeštvo, kajti kultura, ki poskuša ‘zapreti vrata presežni resnici’, hitro lahko postane žrtev totalitarnega sistema.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh