Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež želi obiskati Južni Sudan

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 11. 2019 / 11:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2019 / 12:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež želi obiskati Južni Sudan

Vatikan je napovedal skupni obisk papeža in anglikanskega primasa v tej afriški državi.

Papež Frančišek in anglikanski primas Justin Welby želita skupaj obiskati Južni Sudan, ko bodo sprte strani po dogovoru v stotih dneh oblikovale skupno vlado, so iz Vatikana sporočili po sinočnjem srečanju med Frančiškom in nadškofom Welbyjem v Rimu.

Na pritisk mednarodne skupnosti naj bi v Južnem Sudanu že do minulega torka oblikovali prehodno vlado. Pred tednom dni sta se predsednik Salva Kiir in vodja upornikov Riek Machar v pogovoru s posredniki pod vodstvom ugandskega predsednika Yowerija Musevenija sporazumela, da bosta rok še enkrat podaljšala za sto dni. Lansko leto sta Kiir in Machar sklenila premirje po petletni državljanski vojni.

Papež Frančišek je že minulo nedeljo med opoldansko molitvijo angelovega češčenja v Vatikanu napovedal, da bo prihodnje leto obiskal to vzhodnoafriško deželo, ki so jo ostro zaznamovale vojna, lakota in revščina. Veleposlanik Južnega Sudana v Italiji, Ajing Adiang Marik, je včeraj v pogovoru za medije izjavil, da Vatikan obiska uradno še ni potrdil, sam pa je minuli teden papežu izročil pismo predsednika Kiira, katerega tema naj bi bil mirovni proces v državi.

Kot so še sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, je bil v središču pogovorov med papežem Frančiškom in anglikanskim primasom Welbyjem položaj kristjanov po vsem svetu, predvsem pa »zaskrbljujoče razmere v Južnem Sudanu«. Srečanja se je udeležil tudi nadškof Ian Ernest, od oktobra predstavnik canterburyjskega nadškofa v Rimu in vodja tamkajšnjega Anglikanskega središča.

Frančišek si je večkrat prizadeval najti mirovno rešitev za Južni Sudan. Aprila letos je predsednika Kiira in njegovega tekmeca Macharja povabil v Vatikan, srečanja pa sta se udeležila tudi nadškof Welby in nekdanji moderator prezbiterijanske Cerkve na Škotskem, John Chalmers. Ob koncu srečanja je papež pokleknil pred političnima nasprotnikoma iz Južnega Sudana in jima poljubil stopala.

Vir: Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh