Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: zloraba otrok je »psihološki umor«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 05. 2021 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 19:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: zloraba otrok je »psihološki umor«

Papež: zloraba otrok je »psihološki umor«

Avdienca za člane Združenja Meter: kulturo zlorabe in izkoriščanja je treba izkoreniniti.

Združenje Meter se od leta 1989 posveča boju proti pedofiliji FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je minuli konec tedna v avdienco sprejel okoli petdeset članov Združenja Meter, ki se od leta 1989 posveča boju proti pedofiliji in si že več kot trideset let prizadeva zaščititi otroke in mladoletnike pred spolnimi zlorabami in nasiljem tako v Italiji kot drugih državah. Kot poroča Radio Vatikan, je sveti oče goste spodbudil k nadaljnjim prizadevanjem za zaščito in varstvo najmlajših. Zloraba mladoletnikov je »psihološki umor« in pogosto pomeni izbris otroštva, je poudaril papež ter dodal, da je kulturo zlorabe in izkoriščanja treba izkoreniniti. Združenju Meter se je zahvalil za vsa prizadevanja in pomoč žrtvam zlorab.

Združenje Meter je sveti oče primerjal s domom, saj ima ta beseda »izrazito družinski okus, ki spominja na toplino, naklonjenost, nežnost, ki jih lahko izkusimo ravno v družini, predvsem v trenutku tesnobe in bolečine«. Papež je poudaril, da je bilo združenje »dom« za mnoge otroke, katerih nedolžnost je bila zlorabljena ali pa so bili zasužnjeni zaradi sebičnosti odraslih. Člani združenja mnogih žrtvam pomagajo na poti osvoboditve in odkupovanja in sveti oče jih je spodbudil, naj nadaljujejo s to hvalevredno družbeno in človeško dejavnostjo ter še naprej nudijo svoj dragocen prispevek k zaščiti otrok.


FOTO: Vatican Media

Psihološki umor in izbris otroštva

Po papeževih besedah je njihovo delo danes nujno, saj se žal zlorabe otrok še vedno nadaljujejo. Sveti oče je posebej izpostavil zvodništvo, ki se dogaja prek spleta in različnih družbenih omrežij, s stranmi in portali, ki so namenjeni pedopornografiji. To je, je poudaril Frančišek, »globoka rana, h kateri je treba po eni strani pristopiti z obnovljeno odločnostjo s strani javnih ustanov in oblasti, po drugi strani pa potrebujemo še močnejše zavedanje družin in različnih vzgojnih ustanov«. Prvi odziv na zlorabe je namreč pogosto prizadevanje, da bi »sramoto« prikrili oz. zamolčali.

Papež je še pojasnil, da je zloraba mladoletnikov neke vrste »psihološki umor« in v mnogih primerih izbris otroštva, »zato je zaščita otrok pred spolnim izkoriščanje dolžnost vseh držav, ki so poklicane odkriti tako trgovce kot storilce zlorab«. Na področju zaščite mladoletnikov in boja proti pedofiliji je treba pripraviti specifične pristope za učinkovito pomoč žrtvam. Združenje Meter pri svojem delovanju dejavno sodeluje s pristojnimi uradnimi organi in različnimi sektorji civilne družbe in sveti oče je njegove člane spodbudil, naj »brez obotavljanja nadaljujejo svoje delo ter posebno pozornost namenjajo vzgojnemu vidiku, da bi tako pri ljudeh formirali trdno zavest ter izkoreninili kulturo zlorabe in izkoriščanja«.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh