Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež žrtve spolnih zlorab na Irskem prosil odpuščanja

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 15. 06. 2012 / 09:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2018 / 10:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež žrtve spolnih zlorab na Irskem prosil odpuščanja

Osebni odposlanec svetega očeta na svetovnem evharističnem kongresu v Dublinu se je v samostanu sv. Patrika na ‘Svetem otoku’ srečal z žrtvami zlorab.

Osebni odposlanec papeža Benedikta XVI. na svetovnem evharističnem kongresu v Dublinu se je srečal z žrtvami spolnih zlorab v irski Cerkvi. Po naročilu svetega očeta je kardinal Marc Ouellet žrtve prosil ‘njihovega in Božjega odpuščanja za težke grehe spolnih zlorab otrok, ki so jih zagrešili duhovniki’, kot je sporočila Irska škofovska konferenca.

Kardinal Ouellet, ki v Vatikanu vodi Kongregacijo za škofe in velja za ‘tretje ime’ Vatikana, se je minuli torek in sredo udeležil romarskega obiska samostana svetega Patrika na ‘Svetem otoku’ na jezeru Lough Derg. Samostan svetega Patrika velja za eno najpomembnejših romarskih poti na Irskem. V okviru obisku je kardinal dve uri preživel v pogovoru z žrtvami zlorab.

V preteklih desetletjih je Cerkev izkusila, “koliko trpljenja in obupa so povzročile te zlorabe tisočerih žrtev”, je dejal prefekt Kongregacije za škofe: “Izvedeli smo tudi, da je bil odgovor številnih cerkvenih oblasti na te zločine nezadosten in neučinkovit, kljub jasnim navodilom v cerkvenem pravu.”

Z že izrečenimi papeževimi besedami je kardinal Ouellet ponovno oznanil ‘sram in obžalovanje’ za omenjene zločine, povsem razumljivo pa je, če žrtve težko občutijo odpuščanje in spravo s Cerkvijo. Kardinal je obenem potrdil ‘obvezo katoliške Cerkve, da za otroke ustvari povsem varno okolje’.
Enotedenski svetovni evharistični kongres katoliške Cerkve se je v Dublinu pričel minulo nedeljo, zaključuje pa se ta konec tedna. Cilj prireditve je spodbuditi češčenje evharistije. Na zaključnem bogoslužju na stadionu v parku Croke prireditelji pričakujejo okoli 80.000 katoličanov, med njimi tudi irskega predsednika Michaela Higginsa.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh