Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev dar duhovnikom: knjiga z naslovom »Priče, ne uradniki«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 04. 2022 / 10:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2022 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev dar duhovnikom: knjiga z naslovom »Priče, ne uradniki«
Knjižica ponuja ideje za pastoralno službo ter opozarja na stare in nove izzive. FOTO: Vatican Media

Papežev dar duhovnikom: knjiga z naslovom »Priče, ne uradniki«

Papež Frančišek je duhovnikom, ki so se udeležili včerajšnje krizmene maše v baziliki sv. Petra v Vatikanu, podaril knjigo v italijanskem jeziku z naslovom »Priče, ne uradniki«, v kateri škof François-Xavier Bustillo iz Ajaccia ponuja napotke duhovnikom, ki služijo v današnjem nenehno spreminjajočem se svetu.

V knjigi so predstavljeni svetopisemski in filozofski navedki ter premišljevanja o aktualnih dogodkih in papeškem nauku, v sodobnem jeziku in pospremljena z bogatimi anekdotami. Knjižica ponuja ideje za pastoralno službo ter opozarja na stare in nove izzive: od voajerizma na družbenih omrežjih do tveganja, da bi župnija postala zgolj nekakšen urad.

Skromnost, dolgčas in epidemične navade

Avtor knjige navaja tudi vrsto ljudi, od Kierkegaarda, Camusa, Nelsona Mandele do Martina Luthra Kinga, pa tudi slavnega lika iz italijanske risanke. Obravnava teme, kot so skromnost in očetovstvo ter dolgčas in politične strategije. Osredinja se na aktualne dogodke, vključno z novimi navadami, ki izhajajo iz koronaepidemije.

Delo obravnava ključne izzive, s katerimi se sooča duhovniška služba, začenši s tem, da so duhovniki vedno »priče« in »nosilci življenja«.

Vse je obogateno z svetopisemskimi navedki, cerkvenimi nauki, predvsem pa z nauki Benedikta XVI. in Frančiška, da bi poglobili samo bistvo duhovništva in njegovih temeljev, poklicanosti in poslanstva. Delo obravnava ključne izzive, s katerimi se sooča duhovniška služba, začenši s tem, da so duhovniki vedno »priče« in »nosilci življenja«.

Razčlemba trenutne stvarnosti

Škof François-Xavier Bustillo, frančiškan, je od leta 2021 škof v Ajacciu na Korziki. Njegova knjiga ponuja zanimivo in jasno razčlembo današnje stvarnosti, ki poudarja, kot je zapisano že v naslovu knjige, potrebo po tem, da so duhovniki pristne priče evangelija v današnjem svetu, ter da bi premagali tveganje, da bi sami sebe dojemali zgolj kot nekakšne cerkvene uradnike, ne pa v vlogi pastirjev in služabnikov.

Knjiga škofa Bustilla ponuja zanimivo in jasno razčlembo današnje stvarnosti.

S sodobnim pridihom, v lahko razumljivem jeziku in z obilico anekdot škof Bustillo, teolog in župnik, ponuja globoko meditacijo o vedno zapleteni tematiki izzivov, s katerimi se danes soočajo duhovniki v luči sodobnih preobrazb, pogosto revolucionarnih, ki se v današnjem svetu dogajajo zelo hitro.

Nalaganje
Nazaj na vrh