Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev govor v nemškem parlamentu za večino dobrodošel

Objava: 21. 12. 2010 / 11:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev govor v nemškem parlamentu za večino dobrodošel

Predsednik nemškega Bundestaga Lammert je prejel potrditev iz Vatikana, odzivi strank večinoma pozitivni.

Prvič v zgodovini nemškega parlamenta naj bi tamkajšnje poslance nagovoril papež. Benedikt XVI. bo med svojim potovanjem v Nemčijo septembra prihodnje leto obiskal tudi nemški Bundestag in tam imel kratek govor, je v Berlinu sporočil predsednik Bundestaga Norbert Lammert. Njegova napoved je v parlamentu sprožila pretežno pozitivne ocene.

Nekateri poslanci so papežev govor za vodilne nemške politike označili kot 'dar' in menijo, da so lahko na to ponosni. Z željo, da spregovori pred parlamentom, papež po njihovem mnenju izkazuje svojo povezanost s svojo domovino Nemčijo. Obenem s tem dokazuje, da je katoliška Cerkev odprta za svet.

Nemški liberalci bodo svetega očeta sprejeli ne kot državnika, pač pa kot pastirja največje krščanske skupnosti. Od njegovega nagovora pričakujejo 'pomembne dražljaje' za dialog z verskimi skupnostmi. Leva frakcija je napovedani papežev govor komentirala z besedami: 'Če je pred nemškim parlamentom spregovoril George Bush, lahko isto stori tudi papež'. Njegov nastop bodo spremljali 'z vsem dolžnim spoštovanjem', so napovedali, vendar pri tem 'ne bodo pretiravali'.

Predstavnik za religije iz levo usmerjenih strank je prepričan, da 'ima papež gotovo povedati marsikaj zanimivega'. Dodal je, da imajo njihove stranke in katoliška Cerkev podobna stališča na področju socialne politike, človekovih pravic, trgovanja z orožjem in razvojne pomoči, precejšnje razlike pa obstajajo pri vprašanjih družinske politike in pri vprašanju splava.

Predstavnik nemških socialnih demokratov je do papeževega govora pred parlamentarci precej zadržan, kot je pojasnil, pa njihova stranka te teme še ni posebej obravnavala. Tudi nemški Zeleni se še niso povsem odločili, ali naj nastop svetega očeta v parlamentu podprejo ali ne. Njihov predstavnik za religije se papeževega obiska Nemčije osebno veseli in obenem napeto pričakuje, kakšne misli želi Benedikt XVI. predstaviti tamkajšnjim politikom, eden izmed poslancev pa je že napovedal, da bo med papeževim govorom zapustil plenarno dvorano. Isto je storil tudi med govoroma nekdanjih ruskega predsednika Vladimirja Putina in ameriškega predsednika Georgea W. Busha, saj se mu zdijo nastopi tujih državnikov v nemškem parlamentu nepotrebni.

Večini poslancev se nastop Benedikta XVI. vendarle zdi velika čast za Bundestag.

Papež bo Nemčijo obiskal med 22. in 25. septembrom prihodnje leto. Kot postaje prvega uradnega državniškega obiska domovine so predvideni Berlin, nadškofija Freiburg in škofija Erfurt. Benedikt XVI. je Nemčijo obiskal že leta 2005, ko se je v Kölnu udeležil svetovnega dneva mladih, leta 2006 pa je pripotoval na Bavarsko.

V nemškem Bundestagu je doslej govorilo trinajst tujih državnikov, med njimi George W. Bush, Mihail Gorbačov in Jacques Chirac.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh