Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev majordom pričel s služenjem zaporne kazni

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 26. 10. 2012 / 10:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev majordom pričel s služenjem zaporne kazni

Vatikansko državno tajništvo: kazen se zdi v sorazmerju s povzročeno škodo ‘mila in uravnotežena’.

Nekdanji papežev majordom Paolo Gabriele je včeraj pričel s služenjem zaporne kazni, so sporočili iz Vatikana. Vatikansko sodišče je Gabrieleja obsodilo na osemnajst mesecev zapora, kazen, izrečena 6. oktobra letos, pa je v the dneh postala pravnomočna. Obsojeni ni vložil pritožbe na odločitev sodišča. Vatikansko državno tajništvo je obenem napovedalo uvedbo postopka, ki bo Gabrieleja izključil iz delovanja na uradih rimske kurije.

Še vedno pa je možna pomilostitev s strani papeža Benedikta XVI. Pred tem bi moral obsojeni izkazati svoje obžalovanje in neposredno na papeža ter vse oškodovane nasloviti ‘iskreno prošnjo za odpuščanje’, pojasnjujejo na vatikanskem državnem tajništvu. Gabriele je zaprt v celici kasarne vatikanske žandarmerije, po aretaciji maja letos pa je že triinpetdeset dni preživel v preiskovalnem zaporu.

Kazen se zdi v sorazmerju s povzročeno škodo ‘mila in uravnotežena’, so zapisali v pojasnilu državnega tajništva. Gabriele je svetega očeta s svojim ravnanjem osebno užalil in izgubil zaupanje številnih oseb, ki so se bile v stiku s papežem Benediktom XVI.

Obenem je njegovo dejanje zbudilo številne predsodke glede Svetega sedeža in njegovih ustanov. Oviralo je sporazumevanje med škofi vesoljne Cerkve in Svetim sedežem ter med verniki povzročilo veliko ogorčenja. Več mesecev je bilo moteno vsakodnevno delo ustanov Svetega sedeža.

Vatikansko državno tajništvo proces proti Gabrieleju ocenjuje kot dokaz, da je obtoženi deloval sam. Pokazal je, da Gabriele ni imel sodelavcev in da kraja dokumentov ni bila rezultat skrivne zarote.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh