Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev molitveni video na voljo že v 23 jezikih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 05. 2021 / 11:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2021 / 15:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev molitveni video na voljo že v 23 jezikih

Papežev molitveni video na voljo že v 23 jezikih

Projekt, ki naj bi izvirno trajal nekaj mesecev, se nadaljuje že pet let.

Projekt traja že pet let FOTO: Vatican Media

Letos mineva pet let od začetka pobude »Papežev video«, ki vsak mesec predstavi molitvene namene svetega očeta, spominjajo pri Radiu Vatikan. Pater Frederic Fornos, mednarodni direktor Papeževe svetovne mreže molitve, je v pogovoru za omenjeni radio povedal več o projektu in poudaril, da je ta vedno bolj priljubljen tudi zato, ker na preprost način omogoča, da se verniki čutijo v občestvu z vesoljno Cerkvijo.

Projekt, ki naj bi trajal le nekaj mesecev

Pred petimi leti, ko se je projekt začel, p. Fornos ni pričakoval, da bo tako uspešen. Prepričan je bil, da bo trajal le nekaj mesecev, največ leto dni, pa se po petih letih še vedno nadaljuje. Približno enominutne video posnetke, v katerih papež vsak mesec predstavi svoje molitvene namene, si je na družbenih omrežjih ogledalo okoli 155 milijonov ljudi. O njih piše tudi mednarodni tisk, doslej je bilo objavljenih več kot 17.000 člankov. K uspehu so pripomogla predvsem vatikanska družbena omrežja, saj projekt že od začetka deluje tudi v sodelovanju z vatikanskimi mediji.

Ključ do uspeha: papeževa spodbuda

Ideja o kratkem in preprostem videu, s katerim bi se papež Frančišek dotaknil src vernikov po vsem svetu ter jih spodbudil, naj se pridružijo molitvi, se je rodila ob koncu jubilejnega leta usmiljenja 2016. Papeževa svetovna mreža molitve je želela najti nov jezik, s katerim bi pomagala, da bi vsi molili po namenih svetega očeta. »Želeli smo razložiti, zakaj je pomembno na primer moliti za človeško bratstvo ali za mir, kot nam je naročil papež,« je poudaril p. Fornos ter dodal, da je ključ do uspeha dejstvo, da je papež tisti, ki nas vsakokrat spodbudi s svojimi besedami.

Papežev video v 23 jezikih

O priljubljenosti Papeževega videa priča tudi dejstvo, da je preveden v 23 jezikov, med drugim tudi v slovenščino, filipinščino in majevski jezik kekči. Za slednjega niso prosili organizatorji, ampak sami ljudje iz Gvatemale in Belizeja. Papežev video si ogledajo mnogi mladi in ga delijo na različnih družbenih platformah. To je eden izmed načinov, da se čutijo v občestvu s svetim očetom in s poslanstvom Cerkve.

Ustvarjanje občestva v različnosti

Ob Papeževem videu se je oblikovala prava skupnost, po objavi vsakokrat dobijo različne odmeve z vsega sveta. Mnogi objavijo svoje komentarje, povejo, kako jim video pomaga moliti. Po Fornosovih besedah je ganljivo videti, kako se ustvarja občestvo v kulturni in jezikovni različnosti ter občutljivosti. Ta pobuda prav tako pomaga odkriti moč skupne molitve za potrebe sveta in za poslanstvo Cerkve.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh