Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev obisk Libanona zahteva verski dialog

Objava: 11. 04. 2012 / 10:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev obisk Libanona zahteva verski dialog

Maronitski nadškof iz Haife, Paul Nabil El-Sayah, med obiskom Benedikta XVI. pričakuje tudi sporočilo glede položaja kristjanov na tem področju.

Obisk papeža Benedikta XVI. v Libanonu naj bi po ocenah maronitskega nadškofa iz Haife, Paula Nabila El-Sayaha, prinesel novega zagona v dialogu religij. Potovanje svetega očeta bo družbene skupine v deželi spodbudilo k utrditvi njihovih odnosov in bo Libanonu prineslo ‘sporočilo o dialogu religij’, je nadškof El-Sayah dejal v pogovoru za Radio Vatikan. Maronitski ordinarij za Haifo in Sveto deželo je od leta 2011 obenem tudi škof v kuriji maronitskega patriarhata s sedežem v libanonskem mestu Bkerke.

Posebne spodbude si krajevna Cerkev obeta od zaključnega dokumenta škofovske sinode za Bližnji vzhod iz leta 2010, ki ga bo Benedikt XVI. predstavil v Libanonu. Pričakuje pa se tudi sporočilo glede položaja kristjanov na tem področju.

Predsedstvo libanonske republike in libanonska škofovska katoliška komisija za sredstva družbenega obveščanja sta na velikonočno nedeljo sporočila, da bo Benedikt XVI. med 14. in 16. septembrom letos obiskal Libanon, ki je edina država na Bližnjem vzhodu, v kateri kristjani zaradi visokega deleža med prebivalstvom igrajo dokaj pomembno vlogo tudi v političnem življenju.

Po koncu francoske kolonizacije so največje verske skupnosti v Libanonu leta 1943 sklenile t.i. narodni dogovor o skladni delitvi vodilnih političnih položajev: sunitski muslimani izbirajo predsednika vlade, šiitski muslimani predsednika parlamenta, krščanski maroniti pa predsednika države. V zadnjem času se pojavljajo težave glede ohranjanja omenjenega ravnotežja.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh