Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev obisk na Hrvaškem bo medijsko odmeval po vsej Evropi

Objava: 01. 06. 2011 / 07:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev obisk na Hrvaškem bo medijsko odmeval po vsej Evropi

Hrvaški zunanji minister Jandroković je na tiskovni konferenci spomnil, da kmalu po papeževem obisku Hrvatje praznujejo pomemben jubilej, dvajseto obletnico razglasitve hrvaške neodvisnosti.

Na Hrvaškem jutri pričakujejo poglavarja katoliške Cerkve, papeža Benedikta XVI. Na tiskovni konferenci pred tednom dni je predsednik Hrvaške škofovske konference, nadškof Marin Srakić, priprave na obisk ocenil kot zelo uspešne, obenem pa je pozval vernike, naj svetega očeta sprejmejo dostojanstveno in v čim večjem številu.

Zanimanje za obisk je izjemno veliko, tudi v drugih evropskih državah, je poudaril zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić. Za medijsko pokritje dogodka je akreditiranih okoli tisoč dvesto časnikarjev, od tega več sto iz tujine. Po besedah zagrebškega nadškofa bo Hrvaška v času papeževega obiska v središču evropske in svetovne pozornosti, kar je pomembno tudi z vidika pričakovanega pristopa Hrvaške k Evropski zvezi prihodnje leto, saj ‘visoki obisk pomeni pomemben prispevek k okrepitvi položaja Hrvaške v veliki družini evropskih ljudstev’.

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je pohvalil sodelovanje državnih in cerkvenih organizacijskih odborov. Kot je dejal, zgodovina potrjuje odlične odnose Svetega sedeža z Republiko Hrvaško. Minister je spomnil na podatek, da je bil Vatikan ena izmed prvih držav, ki je priznala neodvisnost Hrvaške. Tudi naši vzhodni sosedje namreč letos praznujejo dvajseto obletnico samostojne države.

Jandroković je poudaril, da poleg papeževega obiska na Hrvaškem letos obhajajo tudi jubilej svoje neodvisnosti, v tem mesecu pa naj bi zaključili tudi pristopna pogajanja za pridružitev Evropski zvezi. Obisk Benedikta XVI. bo ta proces še okrepil, meni Jandroković, saj ‘Sveti sedež podpira hrvaško članstvo v Evropski zvezi’.

Hrvaški zunanji minister stroške papeževega obiska ocenjuje na dvanajst do štirinajst milijonov kun (1,6 do 1,8 milijonov evrov). Polovico vsote bo poravnala država, drugo polovico pa Cerkev na Hrvaškem.

Zaenkrat pa še ni natančne ocene, koliko vernikov se bo udeležilo bogoslužij in drugih slovesnosti ob papeževem obisku. Kardinal Bozanić je omenjal več sto tisoč obiskovalcev, saj so po hrvaških župnijah delili brezplačne vstopnice za slovesno nedeljsko mašo na zagrebškem hipodromu. Predstavili so tudi potek papeževega potovanja po prestolnici, da bodo verniki svetega očeta lahko pozdravili na zagrebških ulicah.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh