Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Papežev obisk na Lezbosu ni kritika Evropske zveze«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 04. 2016 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Papežev obisk na Lezbosu ni kritika Evropske zveze«

»Papežev obisk na Lezbosu ni kritika Evropske zveze«

P. Lombardi: gre za humanitarni in ekumenski obisk.

Obiska papeža Frančiška na grškem otoku Lezbos ne gre razumeti kot kritiko Evropske zveze in njene begunske politike, je vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi pojasnil na včerajšnji tiskovni konferenci v Vatikanu.



»Povsem jasno je, da gre za humanitarni in ekumenski obisk«, je dejal p. Lombardi med predstavitvijo programa jutrišnjega obiska. Papeža bosta med obiskom na grškem otoku spremljala častni voditelj pravoslavne Cerkve, carigrajski patriarh Bartolomej I., in grški pravoslavni nadškof Hieronimos. »Obiska zato ne smemo razumeti kot politične izjave, ampak kot humanitarno in ekumensko dejanje«, je povedal vatikanski tiskovni predstavnik. Poleg tega je poudaril, da bo sicer ves dan prisoten tudi predsednik grške vlade Aleksis Cipras, ki pa ne bo imel uradnega nagovora.

Papež na Lezbos potuje, tako kot že leta 2013 na Lampeduso, »sredi težke humanitarne krize. Ideja za obisk se je razvila iz papeževe globoke skrbi za begunce in migrante, je pojasnil p. Lombardi.

Svetega očeta bo med obiskom spremljal tudi švicarski kardinal Kurt Koch, predsednik Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani, pristojnega za ekumenske odnose. Na Lezbos pa ne potuje vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ki papeža trenutno zastopa na Poljskem, kjer obhajajo visoki cerkveni jubilej.

Ob prihodu na letališče v kraju Mitilene bodo papeža najprej pozdravili predsednik grške vlade Cipras in oba cerkvena voditelja. Po krajšem zasebnem pogovoru s Ciprasom se bodo vsi trije odpravili proti begunskemu taborišču Moria. Na dvorišču, ki ga uporabljajo za registracijo beguncev, bo sveti oče pozdravil okoli 250 prosilcev za azil.

Vsi trije cerkveni voditelji bodo zbrane na kratko nagovorili, najprej Hieronimos v grščini, nato Bartolomej I. v angleščini in nazadnje papež Frančišek v italijanščini. Skupno izjavo bodo cerkveni dostojanstveniki podpisali v grškem in angleškem izvodu.

Skupnega obeda v enem izmed zabojnikov naj bi se po navedbah p. Lombardija udeležilo tudi osem beguncev in nekaj prevajalcev. Papež bo nato odšel v pristanišče, kjer se bo srečal z otočani in s tamkajšnjo katoliško skupnostjo. Skupaj bodo počastili spomin na vse umrle begunce, tako z molitvijo kot z minuto molka.

V pristanišču se bo Frančišek še enkrat srečal s predsednikom grške vlade Ciprasom, predvideni sta tudi krajši poslovilni srečanji s patriarhom Bartolomejem in z nadškofom Hieronimosom. V zgodnjih popoldanskih urah bo papež poletel nazaj proti Rimu.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh