Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev obisk naj bi poglobil odnose med Hrvaško in Vatikanom

Objava: 26. 04. 2011 / 10:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev obisk naj bi poglobil odnose med Hrvaško in Vatikanom

Hrvaška škofovska konferenca je že objavila podrobnosti programa papeževega obiska in predstavila obisku namenjeno spletno stran.

Papežev obisk na Hrvaškem 4. in 5. junija letos naj bi po besedah Hrvaške škofovske konference pustil vidne sledi v deželni Cerkvi, ki jo trenutno pestijo gospodarske in družbene težave. To je pred veliko nočjo poudaril predsednik omenjene škofovske konference, nadškof Marin Srakić, na novinarski konferenci v Zagrebu. Na Hrvaškem so ‘veseli, da je papež kljub že prej načrtovanim potovanjem v letošnjem letu sprejel povabilo hrvaških škofov in hrvaške vlade in se nanj tako hitro odzval’.

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je na tiskovni konferenci poudaril, da bo Benedikt XVI. Hrvaško obiskal v odločilnem trenutku, namreč v zaključni fazi pogajanj pred vstopom Hrvaške v Evropsko zvezo. Vatikan Hrvaško podpira pri njenih prizadevanjih za priključitev v zvezo evropskih držav. Zunanji minister je obenem poudaril tesne odnose s Svetim sedežem. Vatikan je bil ena izmed prvih držav, ki je leta 1991 priznala neodvisnost Hrvaške. Bližajoči se obisk naj bi dobre odnose med državama še poglobil, meni Jandroković.

Na tiskovni konferenci so predstavili tudi spletno stran, namenjeno papeževemu obisku na Hrvaškem, ter nekatere podrobnosti potovanja svetega očeta. Na spletnem naslovu http://www.papa.hr/ lahko prisluhnete pesmim, si ogledate slikovni material in plakate ter preberete novice, povezane z obiskom svetega očeta pri naših vzhodnih sosedih. Za spletno stran, ki jo z ustreznimi vestmi nenehno posodabljajo, je odgovorna skupina štiridesetih študentov.

Doslej je Hrvaška škofovska konferenca objavila naslednje podrobnosti papeževega obiska: Benedikt XVI. bo na zagrebško letališče pripotoval 4. junija ob enajsti uri dopoldan in tam predstavil svoj prvi govor. Ob prihodu ga bodo med drugim sprejeli nadškof Srakić, kardinal Josip Bozanić, predsednik Ivo Josipović, predsednica vlade Jadranka Kosor, predsednik parlamenta Luka Bebić ter nekateri ministri in politiki.

Po pozdravni slovesnosti bo sveti oče namenil vljudnostni obisk hrvaškemu predsedniku na njegovem uradu. Sledila bo krajša avdienca za predsednico vlade Kosorjevo na hrvaško-vatikanskem veleposlaništvu. Ob 18.15 se bo Benedikt XVI. v zagrebškem Narodnem gledališču sestal s politiki, gospodarstveniki in verskimi voditelji. Zvečer bo na sporedu molitveno bdenje s hrvaško mladino na Trgu bana Jelačića.

V nedeljo, 5. junija, bo papež ob deseti uri na zagrebškem hipodromu daroval slovesno sveto mašo ob dnevu družin. Ob 14. uri bo kosil z vsemi prisotnimi škofi na tajništvu Hrvaške škofovske konference. Popoldne ob 17. uri bo Benedikt XVI. vodil slovesne večernice v zagrebški katedrali na grobu bl. kardinala Alojzija Stepinca, zatem pa obiskal še zagrebškega kardinala-nadškofa v njegovi rezidenci. Po slovesnosti ob odhodu bo papeževo letalo poletelo proti Rimu, kjer ga pričakujejo okoli devete ure zvečer.

Predsednik komisije za papežev obisk pri Hrvaški škofovski konferenci, zagrebški pomožni škof Mijo Gorski, je še povedal, da nobenega izmed prizorišč srečanja s papežem ne bo moč obiskati brez posebnih vstopnic. Vsi, ki bi želeli prisostvovati zgodovinskemu dogodku, se morajo za obisk javiti v svojih župnijah.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh