Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev obisk naj bi prinesel ‘libanonsko pomlad’

Objava: 28. 08. 2012 / 07:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev obisk naj bi prinesel ‘libanonsko pomlad’

V pričakovanju obiska svetega očeta v Bejrutu pripravljajo molitvene večere in islamsko-krščansko srečanje.

Katoliška Cerkev od obiska papeža Benedikta XVI. pričakuje ‘libanonsko pomlad’. “Upamo in molimo, da bo ta obisk poskrbel za resnično pomlad v Libanonu in na celotnem območju, tako za kristjane kot tudi za muslimane”, je po navedbah libanonske agencije NNA dejal vodja pripravljalnega odbora, škof Camille Zaidan.

Škof Zaidan je zavrnil ugibanja, da bi papeževo potovanje v Libanon iz varnostnih razlogov lahko prestavili. Kljub nemirom na tem področju bo Benedikt XVI. izpolnil svoj potovalni načrt, je pojasnil škof. Papež bo Libanon obiskal med 14. in 16. septembrom letos.

V pričakovanju obiska svetega očeta v Bejrutu pripravljajo molitvene večere in islamsko-krščansko srečanje. 2. septembra je po različnih cerkvah v vsej deželi v načrtu molitvena noč, 5. septembra pa začenjajo z devetdnevnico, kot sta pojasnila škof Zaidan in melkitski nadškof iz Zahleha, Issam Youhanna Darwich.

Nadškof Darwich je še povedal, da islamsko-krščansko srečanje pripravljajo pod naslovom ‘Srečanje luči’, na prireditvi pa pričakujejo več kot tisoč vernikov različnih veroizpovedi. Srečanje je predvideno 12. septembra v Bejrutu.

V pismu vsem župnijam je apostolski vikar latinskih katoličanov v Libanonu, Paul Dahdah, svoje vernike pozval, naj se na papežev obisk pripravljajo ‘na vseh ravneh’. Posebej mladi naj bi se udeležili pripravljalnega srečanja ter programa v času obiska Benedikta XVI.

Praznik povišanja svetega Križa, ki ga v katoliški Cerkvi obhajamo 14. septembra, v Libanonu tradicionalno praznujejo s kresi na predvečer praznika, katoličane pa letos pozivajo, naj 13. septembra letos na strehah svojih hiš prižgejo sveče, posebej oblikovane za papežev obisk.

Varnostne razmere v Libanonu ostajajo napete. Minuli teden je ponovno prišlo do spopada med alaviti in suniti. Narodna islamska skupščina je vse vpletene pozvala, naj nemudoma odložijo orožje. Po navedbah medijev je namreč prišlo do najhujših spopadov od konca državljanske vojne, v katerih je življenje izgubilo deset ljudi, ranjenih pa je bilo več kot sto civilistov.

Ne glede na napete varnostne razmere so v Vatikanu potrdili potovanje Benedikta XVI. v Libanon, pred dnevi je v prestolnico Bejrut že prispelo papeževo varnostno vozilo, t.i. papamobil. Sveti oče bo v Libanonu predstavil zaključni dokument bližnjevzhodne sinode iz leta 2010, poleg prestolnice Bejrut pa bo obiskal tudi kraje Baabda, Bzommar, Bkerke, Harissa in Charfet.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh