Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev odposlanec v Sinju bo kardinal Bozanić

Za vas piše:
K. C.
Objava: 22. 07. 2015 / 07:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev odposlanec v Sinju bo kardinal Bozanić

Papež Frančišek je za svojega odposlanca na slovesnosti v Sinju izbral kardinala Josipa Bozanića.
Papež Frančišek je za svojega posebnega odposlanca na slovesnosti ob 300. letnici Marijinega svetišča v Sinju izbral zagrebškega nadškofa kardinala Josipa Bozanića. Slovesnost bo prav na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, ko je vsako leto procesija z Marijino čudodelno podobo.

Na praznovanje 300. obletnice se patri frančiškani, ki skrbijo za Marijino svetišče, skupaj z domačini pripravljajo vse leto, od 15. avgusta lani.

Sinj je največje Marijansko svetišče v Dalmaciji. Tam je z zlatom okrašena slika čudodelne Gospe Sinjske, ki so jo leta 1687 med begom pred Turki prinesli frančiškani iz Bosne in Hercegovine. V 16. stoletju jo je verjetno naslikal neznani beneški slikar. Med napadom Turkov je bila shranjena v trdnjavi, ki jo je varovalo okrog 700 kristjanov. Pred njo so molili, da bi se ubranili napada, kar ji je, potem ko jih je Marija okrepila, čudežno tudi uspelo. V zahvalo so Marijo okrasili z zlato krono, pozneje pa so ji dodajali okraske, tako da se vidi le še del njenega obraza. Leta 1748 so pozlačen lesen okvir zamenjali s srebrnim okvirjem, izdelanim v Benetkah.

V spomin na Marijino pomoč v Sinju tudi igrajo viteško igro alka.

Vir: Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh