Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa cvetličarja predstavila velikonočno dekoracijo [VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 08. 04. 2022 / 13:59
Oznake: Praznik, Velika noč
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2022 / 14:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževa cvetličarja predstavila velikonočno dekoracijo [VIDEO]
Sabina Šegula in Peter Ribič bosta baziliko sv. Petra krasila že 19. FOTO: Ana Rupar

Papeževa cvetličarja predstavila velikonočno dekoracijo [VIDEO]

Vatikanska bazilika sv. Petra bo tudi za tokratno veliko noč zasijala v dekoraciji izpod rok slovenskih cvetličarskih mojstrov Sabine Šegula in Petra Ribiča. S slovenskimi orhidejami bo letos okrašen tudi balkon, s katerega bo papež Frančišek podelil velikonočni blagoslov.

Na povabilo slovenskega veleposlaništva pri Svetem sedežu Sabina Šegula in Peter Ribič v ponedeljek že 19-ič potujeta v Vatikan, kjer bosta pet dni pripravljala velikonočno dekoracijo za baziliko sv. Petra. Pred odhodom sta danes dopoldan predstavila letošnjo dekoracijo.

Orhideje v belih in rumenih odtenkih

Zamisel za dekoracijo je delo Sabine Šegula, na kateri je začela delati že kmalu po novem letu. Prevladujoči barvi že po tradiciji ostajata rumena in bela, barvi veselja in novega življenja. Dopolnile ju bodo še druge barve.

Letošnja posebnost je po posebni novi tehniki rumeno obarvana orhideja. FOTO: Ana Rupar

Kot že leta 2019 bo glavno cvetje orhideja. Za samo dekoracijo bo potrebnih kar 150 kosov lončnih orhidej ter še nekaj večjih orhidej, ki ne bodo kaskade, saj rastejo prosto. Za dopolnitev pa še okoli 800 kosov manjših orhidej.

Cvetje bo vpeto v posebno podlago, ki so jo po Sabinini ideji edinstveno zasnovali pri slovenskem podjetju Oasis, ki izdeluje cvetličarske gobe. Te podlage je posebej zasnovala po merah Berninijevih stolpov, kjer bodo na vsako stran teh stebrov postavili štiri s cvetjem okrašene podlage.


Vatikan preplavljen z orhidejami

Ker se je v Vatikanu po njunih izkušnjah povečalo zanimanje za to cvetje, bo podjetje Ocean Orchids tja poslalo kar cel kamion cvetja. Kot pravita, je v času velike noči cel Vatikan preplavljen z orhidejami.

Projekt, ki ga vodita že vse od leta 2011, je s promocijskega vidika pomemben za Slovenijo, je dejal Peter Ribič. »Treba je priznati, da je vsak tak korak promocije, plus za naše gospodarstvo. Nizozemci so 25 let prihajali na krašenje vatikanskega trga iz promocijskih vzgibom in na ta način se jim je zelo pomagalo pri njihovi hortikulturni industriji.«


Simbolika v okrasitvi balkona na Trgu sv. Petra

Ker zaradi epidemije letos v Vatikanu ne bo nizozemskih floristov, ki običajno krasijo Trg sv. Petra, bosta slovenska cvetličarja okrasila tudi balkon, s katerega papež tradicionalno podeli blagoslov Urbi et Orbi. »Za to dekoracijo na balkonu bomo vpletla naše trtine veje, tu je tudi nekaj simbolike, vsi delamo v Gospodovem vinogradu,« je pojasnila Sabina Šegula.

S škropljenjem cvetju zaprejo vse pore, da čim dlje ostane sveže. FOTO: Ana Rupar

Solidarnost z Ukrajino s cvetjem v modri in rumeni barvi

Prek slovenskega veleposlaništva pri Svetem sedežu bodo ukrajinskemu veleposlaništvu v znak solidarnosti v času vojne podarili orhideje v modri in rumeni barvi, Sabina pa je za ta namen izdelala tudi posebne butarice.

Nalaganje
Nazaj na vrh