Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa kri v Sloveniji

Za vas piše:
K. C.
Objava: 22. 06. 2015 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževa kri v Sloveniji

Papeževa kri v Sloveniji

Dolnji Logatec sprejel relikvije sv. Janeza Pavla II.

V župniji Dolnji Logatec so v nedeljo, 21. junija 2015, slovesno umestili relikvije priljubljenega papeža sv. Janeza Pavla II. Gre za njegovo kri, katere delček bo odslej trajno shranjen v tamkajšnji župnijski cerkvi sv. Nikolaja.

Ob sprejemu relikvij je bila maša, ki jo je vodil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. Relikvije so med mašo položili v relikviarij na stranskem Marijinem oltarju Gospodovega oznanjenja in jih počastili, trajno pa bodo shranjene v stranskem oltarju cerkve. Ob dogodku so predvajali papeževo pridigo, ki jo je imel ob obisku Slovenije leta 1996 na srečanju z mladimi v Postojni.



Relikvije v cerkvi sv. Nikolaja si bo mogoče ogledati vsak dan. Ob njih so tudi tiskane molitve za priprošnje papeža Janeza Pavla II. Njegovo ime bo omenjeno med svetniki pri maši in ob posebnih priložnostih. Razlog, da relikvije ležijo prav na Marijinem oltarju Gospodovega oznanjenja, je papeževa povezanost z Marijo.

Kri priljubljenega papeža, ki je bil lani razglašen za svetnika, je nekdanji papežev tajnik Stanislav Dziwisz ob vsakem papeževem zdravniškem pregledu, zahteval nazaj in jo hranil, saj je slutil njegovo kanonizacijo po smrti. Zdaj pa jo deli župnijam in cerkvam. Zanjo je zaprosil duhovni pomočnik v župniji Dolnji Logatec, Poljak Rafael Kedzierski, ki ga je papeževa pridiga, v kateri je spregovoril o smislu življenja mladih in jih povabil na hojo za Kristusom, spodbudila, da je postal duhovnik.



Papež Janez Pavel II. je bil za svetnika razglašen 27. aprila leta 2014. Je zavetnik družin, mladine, poklicev, trpečih in misijonarjev. Papež Frančišek je v petek, 12. septembra, določil datum za (neobvezen) spomin nanj. V splošni bogoslužni rimski koledar je vpisan 22. oktober.

Vir: STA, arhiv Družine, foto: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh