Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa poslanica za letošnji svetovni dan mladih

Za vas piše:
K. C.
Objava: 18. 02. 2015 / 10:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževa poslanica za letošnji svetovni dan mladih

Objavljena je poslanica papeža Frančiška za 30. svetovni dan mladih. Letos papež mlade vabi k razmišljanju ob šestem blagru – »Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali.« (Mt 5,8).

Objavljena je poslanica papeža Frančiška za 30. svetovnidan mladih, ki ga bomo obhajali na cvetno nedeljo, 29. marca 2015. Skupaj z lansko poslanico želi biti del duhovne priprave na srečanje mladih, ki bo potekalo prihodnje leto v Krakovu na Poljskem. Lani se je papež ustavil ob besedah »Blagor ubogim v duhu,« letos pa mlade vabi k razmišljanju ob šestem blagru – »Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali.« (Mt 5,8).

 

Želja po sreči

»Da, dragi mladi, iskanje sreče je skupno vsem ljudem vseh časov in starosti. Bog je v srce vsakega položil neustavljivo željo po sreči, po polnosti.« S temi besedami papež nagovori mlade v prvi točki sporočila, vkateri razmišlja o želji po sreči. Prva poglavja Prve Mojzesove knjige nam predstavijo čudovito blaženost, h kateri smo poklicani in ki temeljina popolnem občestvu z Bogom, z drugimi, z naravo, s samim sabo. Od trenutka, ko je v človeško zgodovino vstopil greh, pa neposreden dostop do Boga ni več mogoč. Notranji 'kompas,' ki je prej vodil človeka pri iskanju sreče, je izgubil svojo oporno točko. Tako želja po moči, imetjuin užitku za vsako ceno vodi v brezno žalosti in tesnobe. Oče v svoji neizmerni dobroti odgovori na krik človeštva tako, da pošlje svojega Sina, ki nas osvobodi greha in odpre nova obzorja. Papež Frančišek mladespomni, da morejo le v Kristusu najti polno izpolnitev svojih sanj po dobroti in sreči.

 

Blagor čistim v srcu...

V nadaljevanju sporočila se sveti oče ustavi ob vprašanju, na čem temelji sreča, ki izhaja iz čistega srca. Po njegovih besedah se mora vsak naučiti prepoznavati to, kar more 'onesnažiti' njegovo srce, oblikovati pravilno in občutljivo vest, ki more razpoznavati, »kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno.« (Rim 12,2) Če je potrebno varovati okolje, moramo še toliko bolj varovati to, kar imamo najbolj dragocenega: naša srca in naše odnose. Najdragocenejša dobrina, ki jo imamo v življenju, je naš odnos z Bogom; zavedanje, da smo od njega brezpogojno ljubljeni, zagotovi papež mladim in jih prosi, naj se ne bojijo resnične ljubezni, tiste, katero uči Jezus. Povabi jih, naj ponovno odkrijejo lepoto poklicanosti v ljubezen in se uprejo razširjenim težnjam, da bi banalizirali ljubezen. »Vabim vas, da ste revolucionarji, da plavate proti toku... da se uprete tej kulturi začasnega, ki misli, da ne zmorete prevzeti odgovornosti, da niste zmožni resnično ljubiti. Jaz zaupam v vas, mladi, in molim za vas.« (srečanje s prostovoljci na SDM v Riu, 28. julij 2013)

... kajti Boga bodo gledali

V tretjem delu poslanice za 30. svetovni dan mladih pa papež Frančišek spominja, da Gospod želi srečati prav vsakega, želi, da bi ga 'videli.' Za to pa je bistvena molitev, redno branje Svetega pisma, da bi lahko Božja Beseda spregovorila na srce vsakega, razsvetlila korake na življenjski poti. Poleg tega pa Boga lahko 'vidimo' tudi v obrazih bratov, posebej tistih, ki so najbolj pozabljeni: ubogi, lačni, žejni, tujci, bolni, jetniki. »Dragi mladi,« nadaljuje papež, »da bi vstopili vlogoko nebeškega kraljestva, se moramo prepoznati ubogi z ubogimi. Srečanje z Bogom v molitvi in bratskem življenju vam bo pomagalo, da boste bolje poznali Gospoda in same sebe. Kot se je zgodilo učencema na poti v Emavs (prim. Lk 24,13-35), bo zaradi Jezusove besede gorelo tudi vaše srce in odprle se vam bodo oči, da boste prepoznali njegovo prisotnost v svoji zgodovini ter tako odkrili načrt ljubezni, ki ga ima On za vaše življenje.

Ob koncu sporočila papež Frančišek mlade povabi, naj razmišljajo o poklicanosti v družinsko in posvečeno življenje: »S čistim srcem se sprašujte in se ne bojte tistega, k čemur vas kliče Bog! S svojim 'da' na Gospodov klic boste postali nova semena upanja v Cerkvi in družbi. Nepozabite: Božja volja je naša sreča!«

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh