Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa spodbuda hrvaškim družinam

Objava: 06. 06. 2011 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževa spodbuda hrvaškim družinam

Po besedah svetega očeta je v današnji družbi bolj kot kdajkoli prej potrebna in nujna navzočnost vzornih krščanskih družin.

Papež Benedikt XVI. je včerajšnjo dopoldansko sveto mašo daroval na zagrebškem hipodromu. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, se je svete maše, ki je bila osrednji dogodek papeževega obiska na Hrvaškem, udeležilo okoli štiristo tisoč vernikov, somaševalo je tisoč duhovnikov, med njimi šestdeset hrvaških in tujih škofov. Sveti oče je v pridigi izpostavil potrebo po vzornih krščanskih družinah v današnji družbi ter družine pozval, naj ne podlegajo sekularizirani miselnosti. Benedikt XVI. je sicer pridigal v italijanščini, a se je z nekaterimi pozivi in nagovori na družine neposredno obrnil kar v hrvaškem jeziku.

Papež je dejal, da se danes predvsem v Evropi širi sekularizacija, ki Boga odriva na obrobje in povzroča vedno večji razkroj družine. Kot največja vrednota je predstavljena svoboda brez zavzetosti za resnico, kot ideal pa se goji individualna blaginja, in sicer preko potrošništva in površinskih izkustev, ne da bi pri tem upoštevali kakovost medosebnih odnosov in najgloblje človeške vrednote. Ljubezen je okleščena na čustvenost in zadovoljitev nagonov, brez prizadevanja za oblikovanje vezi medsebojne pripadnosti in brez odprtosti za življenje.

Papež je navzoče vernike pozval, naj se uprejo tej miselnosti. Ob besedi Cerkve je po njegovih besedah zelo pomembno pričevanje in prizadevanje krščanskih družin, predvsem kot potrditev nedotakljivosti človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, kar je edinstvena in nenadomestljiva vrednost družine, utemeljene na zakonu in na potrebi po pravnih odredbah, ki podpirajo družino v njeni nalogi rojevanja in vzgajanja otrok. Benedikt XVI. je družine spodbudil k pogumnemu pričevanju, da je mogoče ljubiti kot Kristus, brez zadržka, in da se ni potrebno bati skrbi za drugo osebo.Staršem je položil na srce, da je odprtost za življenje znamenje odprtosti za prihodnost, zaupanja v prihodnost, tako kot spoštovanje naravnega zakona osebo osvobaja je ne ubija!« Benedikt XVI. je nadaljeval, da je dobro družine tudi dobro Cerkve in da je izgradnja vsake posamezne krščanske družine umeščena v večjo družino Cerkve, ki jo podpira in nosi s seboj. Velja seveda tudi obratno: Cerkev sestavljajo družine, ki so majhne hišne cerkve.

Papež je še izpostavil, da je krščanska družina znamenje Kristusove navzočnosti in ljubezni, spomnil pa je tudi na njeno evangelizacijsko vlogo. Krščanska družina je bila namreč vedno primarna pot prenašanja vere in tudi danes ohranja velike možnosti za evangelizacijo. Pri tem se je sveti oče obrnil na starše, rekoč da naj učijo svoje otroke moliti in naj molijo z njimi, naj jim približajo zakramente, predvsem evharistijo.

Benedikt XVI. je po sveti maši na zagrebškem hipodromu z zbranimi verniki molil molitev Raduj se Kraljica nebeška. Med pozdravi v več jezikih je nagovoril tudi slovenske vernike.

Včeraj popoldne je sveti oče med večernicami nagovoril zbrane v zagrebški katedrali. Spomnil je na bl. Alojzija Stepinca, na katerega grobu se je potem tudi zaustavil v molitvi. Blaženi kardinal je bil neustrašen pastir, zgled apostolske gorečnosti in krščanske neomajnosti. Njegove zasluge izvirajo predvsem iz njegove vere. V svojem življenju je imel pogled vedno uprt v Jezusa, po Njem se je oblikoval tako, da je na koncu postal Njegova živa podoba, tudi v trpljenju. Vztrajno je branil vse preganjane in s tem resnico ter človekovo pravico do življenja z Bogom.

Papež je duhovnike in še posebej župnike spodbudil, naj ne izgubijo poguma ter naj ostanejo čuječi v molitvi in duhovnem življenju, saj bo tako njihovo poslanstvo obrodilo sadove. Obrnil se je tudi na vse posvečene osebe in jim svetoval, naj bo Bog vedno njihovo edino bogastvo, da bodo današnjemu človeku, željnemu pravih vrednot, pokazali vidno svetost, resnico in ljubezen nebeškega Očeta. Mlade, ki se pripravljajo na duhovništvo ali posvečeno življenje, pa je sveti oče spomnil, da je Gospod neprestano na delu v svetu in vsakomur, kogar je izbral, pravi, naj hodi za njim. Ta klic zahteva vsakodnevno potrditev in odgovor ljubezni, zato mora biti njihovo srce vedno pripravljeno. Svoj nagovor v zagrebški katedrali je papež Benedikt XVI. sklenil s spodbudo celotni hrvaški Cerkvi, naj bo sol zemlje in luč sveta (Mt 5,13-14), vedno zvesta Kristusu in evangeljskemu sporočilu ter naj bo 'bivališče veselja v veri in upanju'.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh