Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževe besede v banki semen na severnem tečaju

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 20. 12. 2021 / 15:21
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2021 / 15:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževe besede v banki semen na severnem tečaju
Michael Haddad, msgr. Lucio Ruiz z Dikasterija za komunikacijo in Pietro Sabastiani, italijanski veleposlanik pri Svetem sedežu. FOTO: Vatican Media

Papeževe besede v banki semen na severnem tečaju

Michael Haddad se pripravlja na svoj naslednji podvig, s katerim želi opozoriti na skrajne podnebne spremembe.

40-letni Libanonec, ki je hrom že od svojega šestega leta, bo s pomočjo eksoskeleta prehodil 100 kilometrov na severnem tečaju. Kot poroča Radio Vatikan, bo s seboj nesel knjižico s papeževimi besedami in fotografijami iz obdobja koronaepidemije. Haddad naj bi se na zahteven podvig predvidoma odpravil februarja ali marca prihodnje leto.

Michael Haddad ima 75 odstotkov telesa ohromljenega od šestega leta dalje, toda njegova volja do življenja ni bila nikoli ohromljena.

»Moli zame na severnem tečaju,« ga je prosil papež Frančišek, ko sta se junija letos srečala ob koncu splošne avdience na vatikanskem dvorišču svetega Damaza. Michael Haddad ima 75 odstotkov telesa ohromljenega od šestega leta dalje, toda njegova volja do življenja ni bila nikoli ohromljena. Michael prihaja iz Libanona, je poklicni športnik in ambasador dobre volje Združenih narodov za okoljska vprašanja.

Kot otrok je v nesreči z vodnim skuterjem utrpel poškodbo hrbtenjače, ki ga je ohromila od prsnega koša navzdol. Izgubil je tri četrtine motoričnih funkcij, ni pa izgubil volje do življenja in vere v Boga. Njegovo geslo je: »Invalidnost je le stanje duha.« Plezal je po gorah in prečkal puščave, udeležil se je celo dveh maratonov, njegov naslednji cilj pa je Arktika, kamor ga bodo spremljale papeževe besede.

FOTO: Vatican Media

Posebna »mini« izdaja

Papeževa knjižica z naslovom »Zakaj se bojite? Ali še nimate vere?« je izšla pri Vatikanski založbi v pripravi Dikasterija za komunikacijo, v njej pa so zbrane najlepše in najpomembnejše misli svetega očeta, ki jih je izrekel v obdobju splošnega zaprtja, ko se je ves svet soočal z epidemijo koronavirusne bolezni, predvsem iz njegovih jutranjih nagovorov med bogoslužji v kapeli Doma sv. Marte. Knjiga je obogatena s fotografijami nepozabnega večera, 27. marca 2020, ko je ves svet spremljal papeževo molitev na praznem Trgu svetega Petra, za pot na severni tečaj pa so jo izdali v posebnem formatu v velikosti 6x8 cm.

Namen semenske banke Svalbard na Norveškem je, da bi se ob morebitnih naravnih ali človeških katastrofah ohranile semenske vrste.

Zanetimo ogenj upanja v enem najhladnejših krajev na svetu!

Knjigo, ki jo je papež tudi blagoslovil, je Michael minuli konec tedna prejel na sedežu italijanskega veleposlaništva pri Svetem sedežu v Rimu. Michael bo ob koncu svoje pogumne 100-kilometrske poti na Arktiki knjižico pustil v semenski banki Svalbard na Norveškem, kjer hranijo pet tisoč vrst semen z vsega sveta. Trezor je zasnovan z namenom, da bi se ob morebitnih naravnih ali človeških katastrofah ohranile semenske vrste. Gre za simbolno gesto, s katero želi ambasador dobre volje zanetiti ogenj upanja v enem najhladnejših krajev na svetu.

FOTO: Vatican Media

Da zemlja ne bi ostala na invalidskem vozičku

Michael je o svojem poslanstvu na severnem tečaju za vatikanske medije spregovoril že v letošnjem juniju in dejal, da je to velik izziv: »Prehoditi 100 kilometrov na severnem tečaju ni le sporočilo, ampak tudi prispevek k znanosti. Delam z odlično znanstveno ekipo in veljam za eno redkih oseb na svetu, ki lahko v mojem stanju naredijo kaj takega. Vse, kar načrtujemo pred, med in po tej hoji, bo prispevalo k znanstvenim raziskavam, ki bodo z novimi sistemi pomagale drugim ljudem znova hoditi.«

Združiti se moramo, da bi rešili sebe in planet.

Povedal je tudi, da mu je vera doslej pomagala v vsaki bitki, vključno s tisto, ki jo živi vsak dan in jo imenuje »moje veliko poslanstvo«, in sicer opozarjanje sveta na okoljska vprašanja: »Odločil sem se, da bom hodil, sicer bo zemlja ostala na invalidskem vozičku. Združiti se moramo, da bi rešili sebe in planet.«

Nalaganje
Nazaj na vrh