Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževe slovesne večernice z anglikanskim primasom

Objava: 31. 01. 2012 / 08:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževe slovesne večernice z anglikanskim primasom

V Vatikanu so objavili bogoslužni koledar Benedikta XVI. za naslednje tri mesece, ki med drugim vsebuje tudi termin potovanja v Mehiko in na Kubo konec letošnjega marca.

Papež Benedikt XVI. bo 10. marca z anglikanskm primasom, nadškofom Rowanom Williamsom iz Canterburyja, obhajal slovesne večernice v rimski cerkvi sv. Gregorja (San Gregorio al Celio), je razvidno z bogoslužnega koledarja svetega očeta za naslednje tri mesece, ki so ga minuli konec tedna objavili v Vatikanu. Na koledarju je med drugim označen tudi termin papeževega potovanja v Mehiko in na Kubo med 23. in 29. marcem letos. Poleg tega je s koledarja moč sklepati, da bo Benedikt XVI. letos vse bogoslužne slovesnosti v velikem tednu in ob velikonočnih praznikih vodil sam.

Konzistorij, med katerim bodo podeljeni naslovi dvaindvajsetim novim kardinalom, je predviden 18. februarja ob 10. uri in trideset minut v baziliki sv. Petra v Vatikanu. V kardinalski škrlat bosta tokrat med drugim odeta praški in berlinski nadškof, Dominik Duka in Rainer Maria Woelki. Naslednji dan je na programu slovesna sveta maša z novimi kardinali.

Dnevi v velikem tednu in velikonočni prazniki bodo potekali po ustaljenem redu: na predvečer velikega petka bo Benedikt XVI. vodil tradicionalni križev pot v rimskem Koloseju, ki se ga vsako leto udeleži na deset tisoče ljudi. Procesija se prične ob 21. uri in petnajst minut. Na veliki petek bo sveti oče ob peti uri popoldan v baziliki sv. Petra obhajal spomin na Kristusovo trpljenje. Velikonočna vigilija je predvidena na sobotni večer ob deveti uri. Slovesna vstajenjska sveta maša na Trgu sv. Petra se prične na velikonočno nedeljo ob 10. uri in petnajst minut. Istega dne opoldne bo sveti oče predstavil svojo velikonočno poslanico in podelil tradicionalni blagoslov ‘Urbi et orbi’.

Na cvetno nedeljo bo papež daroval slovesno sveto mašo na Trgu sv. Petra, s procesijo in z blagoslovom palmovih vejic. Na veliki četrtek bo sveti oče v Petrovi baziliki vodil krizmeno mašo, med katero bo blagoslovil sveta olja. Zvečer bo v baziliki sv. Janeza v Lateranu obhajal spomin zadnje večerje.

Postni čas bo Benedikt XVI. pričel na pepelnično sredo, 22. februarja, z bogoslužnim slavjem v rimski cerkvi sv. Sabine na Aventinskem griču, sledila bo spokorniška procesija. Naslednjo nedeljo, 26. februarja, se bo papež s kardinali, škofi in prelati rimske kurije za teden dni umaknil na postne duhovne vaje. 4. marca je na sporedu obisk rimske župnije: v mestnem predelu Torrino bo Benedikt XVI. obhajal slovesno sveto mašo s člani župnijske skupnosti ‘Giovanni Battista de La Salle’.

10. marca bo Benedikt XVI. obhajal slovesne ekumenske večernice z nadškofom Williamsom ob tisoči obletnici obstoja meniške skupnosti kamaldulencev, ki živijo na griču Celio. Samostanske stavbe na griču igrajo pomembno vlogo za anglikance: tu so bili v prvem tisočletju nastanjeni benediktinci, od koder je prior Avguštin (546-604) prispel v misijone v Anglijo in postal prvi katoliški nadškof v Canterburyju.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh