Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo opravičilo pravoslavnim za napake katoličanov [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 12. 2021 / 18:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2021 / 18:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževo opravičilo pravoslavnim za napake katoličanov [VIDEO]
Grški pravoslavni nadškof Hieronim II. se je papežu Frančišku zahvalil za pomemben obisk FOTO: Vatican Media

Papeževo opravičilo pravoslavnim za napake katoličanov [VIDEO]

Papež Frančišek je danes popoldne v nadškofijski palači v grški prestolnici obiskal pravoslavnega škofa Aten in vse Grčije, Hieronima II., temu pa je sledilo srečanje obeh cerkvenih voditeljev s spremstvoma, med katerim sta oba zbrane tudi nagovorila.


Sveti oče je med srečanjem pozval k nadaljnjim skupnim ekumenskim prizadevanjem in se obenem opravičil za vse napake iz preteklosti, poroča avstrijski Kathpress. »S sramoto – to priznam za Katoliško cerkev – so dejanja in odločitve, ki imajo le malo ali nič opraviti z Jezusom in evangelijem, saj je zanje značilnejša žeja po pridobivanju in oblasti, uvele občestvo,« je papež dejal v luči odnosov med katoličani in pravoslavnimi.

FOTO: Vatican Media

Papež je začutil potrebo, da Boga in brate znova prosi odpuščanja za napake, ki so jih zagrešili toliki katoličani.

Frančišek je spomnil na skupne apostolske korenine in skupno zgodovino prvih stoletij. Pozneje so se Katoliška in Pravoslavne cerkve žal med seboj oddaljile. »Strupi sveta so nas omadeževali,« tako sveti oče, »ljuljka suma je povečala razdaljo in nehali smo negovati občestvo.« Zato je papež začutil potrebo, »da Boga in brate znova prosim odpuščanja za napake, ki so jih zagrešili toliki katoličani«.

FOTO: Vatican Media

Občestvenost med brati prinaša obilo Božjega blagoslova. »Ne bojmo se torej drug drugega, ampak si pomagajmo častiti Boga in služiti bližnjemu,« je dejal sveti oče in ponovil prošnjo, ki jo je izrekel že pravoslavnim vernikom na Cipru: naj z molitvijo podpirajo sinodo vesoljne Katoliške cerkve do leta 2023. »Kot katoličani smo pravkar začeli pot za poglobitev sinodalnosti in čutimo, da se od vas lahko veliko naučimo,« je pojasnil Frančišek. Pravoslavna cerkev s posameznimi voditelji krajevnih Cerkva in vodilnimi telesi, svetimi sinodi, je med seboj hiearhično manj povezana kot Katoliška cerkev.

Migrantov nikoli ne smemo prepustiti brezbrižnosti in nanje gledati kot na breme, s katerim lahko upravljamo ali še slabše, ki ga lahko preložimo na nekoga drugega.

Na grškega pravoslavnega nadškofa Hieronima II. se je papež obrnil s spominom na skupni obisk begunskega otoka Lesbosa leta 2016. Tam sta skupaj videla »stisko ene največjih dram sodobnega časa«: nepregledne množice migrantov. »Nikoli jih ne smemo prepustiti brezbrižnosti in nanje gledati kot na breme, s katerim lahko upravljamo ali še slabše, ki ga lahko preložimo na nekoga drugega,« je znova opozoril Frančišek, ki bo jutri že drugič obiskal Lesbos, kjer se bo vnovič srečal z begunci iz tamkajšnjih taborišč. Tokrat bo papeža med obiskom spremljala grška predsednica Katerina Sakelaropulu.

FOTO: Vatican Media

Nadškof Hieronim II. se je papežu Frančišku zahvalil za pomemben obisk. V nagovoru je potožil nad tragičnimi posledicami epidemije koronavirusne bolezni, spregovoril pa je tudi o velikih izzivih migracij in podnebnih sprememb. Papeža je pozval, naj kot krščanska voditelja skupaj nagovarjata ta pomembna vprašanja.

FOTO: Vatican Media


Nalaganje
Nazaj na vrh