Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo opravičilo za študenta

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 10. 2023 / 09:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2023 / 13:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževo opravičilo za študenta
Wyatt (v sredini) z drugimi mladimi udeleženci sinode o sinodalnosti. FOTO: Vatican Media

Papeževo opravičilo za študenta

Wyatt Olivas, 19-letni študent na Univerzi Wyoming v Združenih državah Amerike, je papeža Frančiška prosil, naj podpiše prošnjo, naslovljeno na univerzo, za dodaten izostanek od študijskih obveznosti, da bi si lahko odpočil po štirih tednih dela med zasedanjem sinodalne skupščine v Vatikanu.

Po štirih intenzivnih tednih sodelovanja na sinodi se je študentu zdelo nekoliko prenaporno, da bi se po 13-urnem letu iz Rima v Denver takoj vrnil v predavalnico. To bi bilo namreč preveč tudi za mladeniča, kot je Wyatt, ki je z 19 leti najmlajši udeleženec sinode o sinodalnosti.

Podpis: »Frančišek«

Mladenič je študent na Univerzi Wyoming, obenem pa deluje kot misijonar katoliškega mladinskega programa Totus Tuus in je katehet v domači škofiji Cheyenne. Iz Rima se v Združene države vrača v ponedeljek, 30. oktobra.

Wyatt se je na pol v šali odločil, da bo profesorjem napisal pismo, v katerem bo pojasnil, da si mora pred nadaljevanjem študijskih obveznosti odpočiti od dela v Vatikanu.

V predavalnici, ki je od njegovega doma oddaljena tri ure vožnje, morda že po zasneženi cesti, naj bi se pojavil že v torek zjutraj. Wyatt se je na pol v šali odločil, da bo profesorjem napisal pismo, v katerem bo pojasnil, da si mora pred nadaljevanjem študijskih obveznosti odpočiti od dela v Vatikanu.

Kdo bi bil lahko boljši podpisnik opravičila kot »predsednik« celotnega zasedanja? Papež se je z nasmehom strinjal, da ga podpiše, in je s svojo drobno pisavo napisal »Frančišek«.

Wyattovo opravičilo s Frančiškovim podpisom. FOTO: Vatican Media

Opravičilo

Wyatt je pismo sestavil sam, v njem pa je zapisal:

»Wyatt A. Olivas je bil sestavni del sinode o sinodalnosti, s svojim delom pa si je neutrudno prizadeval, da bi prispeval k temu pomembnemu dogodku v Cerkvi. Cerkvena skupnost njegova prizadevanja visoko ceni in hvaležni smo mu za njegovo predanost in trdo delo. Menimo, da si Wyatt zaradi svojih neutrudnih prizadevanj zasluži odmor od predavanj, da si znova 'napolni baterije' in si pošteno odpočije.

Wyatt je trdno obljubil, da se bo vrnil na predavanja in opravil svoje delo, in zaupamo mu, da ne bo prelomil svoje obljube.

»Wyatt,« se nadaljuje pismo, »je trdno obljubil, da se bo vrnil na predavanja in opravil svoje delo, in zaupamo mu, da ne bo prelomil svoje obljube. Prepričani smo, da se bo po tem prepotrebnem premoru vrnil k študiju z novo energijo in osredinjenostjo. Zato vljudno prosimo, da mu za krajši čas opravičite odsotnost od predavanj.«

Wyatt se s Frančiškom pogovarja o svojem opravičilu. FOTO: Vatican Media

»Neverjetna izkušnja« na sinodi

Ko je papež mladeniču vrnil pismo, se je nasmehnil. »Res je, pomemben si,« mu je dejal. Olivas se mu je zahvalil za povabilo na sinodo, s čimer je bil glas dan tudi tisti skupini mladih, ki se – kot je študent omenil v pogovorih pred začetkom zasedanja v Rimu – pogosto počutijo nekoliko odrinjene od sprejemanja odločitev v Cerkvi.

[Sinoda] je bila neverjetna izkušnja, ko so mi resnično prisluhnili in sem slišal različne poglede z vsega sveta.

Ta sinoda, kot je Wyatt povedal časnikarjem med srečanjem v prostorih tiskovnega urada Svetega sedeža, mu je dala novo perspektivo. »To je bila neverjetna izkušnja, ko so mi resnično prisluhnili in sem slišal različne poglede z vsega sveta. Mislim, da je preprosto neverjetno, da lahko vidim tudi druge plati. Zato je zelo razburljivo, da sem lahko tu.«

Seveda vznemirljivo, pa tudi zahtevno, tako zelo, da mladi študent pred vrnitvijo v predavalnico potrebuje malce počitka. In tokrat je za to dobil celo papežev blagoslov.

Nalaganje
Nazaj na vrh