Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pariška Notre Dame: zvonik obnovljen pet let po požaru

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 03. 2024 / 10:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2024 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pariška Notre Dame: zvonik obnovljen pet let po požaru
Pariška stolnica Naše Gospe počasi dobiva svojo staro podobo ... FOTO: arhiv Družine/AFP

Pariška Notre Dame: zvonik obnovljen pet let po požaru

Sredi letošnjega aprila bo minilo pet let od uničujočega požara, ki je močno opustošil eno največjih pariških znamenitosti, stolnico Naše Gospe.

Požar je izbruhnil 15. aprila 2019, v začetku velikega tedna. Francoski predsednik Emmanuel Macron je takrat obljubil, da bo svetišče v petih letih povsem obnovljeno. Po napovedih pristojnih naj bi stolnico po obnovi v prvotnem izgledu, v enaki obliki in iz enakih materialov kot izvirnik slovesno odprli na letošnji praznik Brezmadežne, torej 8. decembra. Večji del Notre Dame naj bi bil obnovljen že do meseca julija, ko bo francoska prestolnica gostila olimpijske igre.

Sredi letošnjega februarja pa so javnosti predstavili obnovljen zvonik, ki se je v požaru pred petimi leti povsem zrušil. Razgradnja odrov, ki obkrožajo 330 metrov visoki zvonik, bo sicer trajala več mesecev, kot je poročala tiskovna agencija AFP. Novi križ na zvoniku je bil nameščen v začetku lanskega decembra 2023, nekaj dni pozneje so blagoslovili in namestili še zlatega petelina, simbol Francije, kot nadomestilo za tistega, ki je bil uničen v požaru.

Nadškof Pariza Laurent Ulrich blagoslavlja novega zlatega petelina. FOTO: Reuters/arhiv Družine

Požar zaradi električne okvare?

Spomnimo, da je bila stolnica Naše Gospe vse od uničujočega požara 15. aprila 2019 zaprta za javnost. Takoj po požaru so iz svetišča umaknili vse večje verske in umetniške zaklade, med njimi tudi relikvijo Kristusove trnjeve krone. Oblasti doslej niso našle nobenih dokazov, da požar ni bil nesreča. Prva preiskava, ki je bila opravljena v mesecih po požaru, je ugotovila, da je uničujoče zublje najverjetneje povzročila električna okvara.

Francoski parlament je sprejel zakon, ki je določil, da mora obnova stolnice Naše Gospe »ohraniti zgodovinski, umetniški in arhitekturni interes« prvotne strukture.

Skoraj takoj po nesreči so se začele razprave o tem, ali naj bi stolnico obnovili, kot je bila videti pred požarom, ali naj bi jo posodobili s sodobnimi arhitekturnimi vzorci in okraski na vrhu starodavnega dela cerkve. Francoski parlament je pozneje sprejel zakon, ki je določil, da mora obnova »ohraniti zgodovinski, umetniški in arhitekturni interes« prvotne strukture.

Obnovljeni zvonik sicer ni bil izvirni del 800 let stare strukture: dodan je bil med prenovo v 19. stoletju. Leta 2020 je francoski predsednik Emmanuel Macron sredi polemik o možnosti nove in sodobne zasnove napovedal, da bo stolp obnovljen kot replika uničenega. Predstavniki Prijateljev Notre Dame de Paris, neprofitne organizacije, ki podpira prenovo, so povedali, da je novi stolp zgrajen iz hrastovega ogrodja, prekritega s svincem, tako kot je bil stari.

Po podatkih pariške nadškofije bodo oltar posvetili med prvim javnim bogoslužjem v obnovljeni stolnici v nedeljo, 8. decembra.

Kljub zamudam uspešen napredek obnovitvenih del

Odstranjevanje odrov se počasi nadaljuje, do uradnega odprtja stolnice pa je, kot rečeno, še nekaj mesecev. Po podatkih pariške nadškofije bodo oltar posvetili med prvim javnim bogoslužjem v obnovljeni stolnici v nedeljo, 8. decembra. Slovesnost Brezmadežnega spočetja, ki ga običajno obhajamo 8. decembra, bo letos 9. decembra, saj je 8. decembra druga adventna nedelja.

Pri obnovi je prišlo do nekaj zamud, vendar je napredovala kljub nepričakovani smrti vodje projekta obnove, francoskega vojaškega generala Jean-Louisa Georgelina, avgusta 2023. Tudi med obnovo se nadaljujejo razprave, ne le glede strupenosti svinca, uporabljenega v novem stolpu, temveč tudi glede predloga, ki ga je podprla pariška nadškofija, da se v notranjost stavbe doda šest sodobnih vitražnih oken.

Pariška stolnica Naše Gospe dve leti pred požarom. FOTO: Wikipedia

Pariška nadškofija le »najemnica«

Gradnja stolnice se je prvotno začela leta 1160 in je trajala skoraj dve stoletji. Čeprav je bila večina del opravljenih do leta 1260, je bila v celoti dokončana leta 1345. Zaradi francoskih zakonov o sekularizaciji je francoska vlada lastnica vseh cerkva, zgrajenih pred letom 1905, vključno s stolnico Naše Gospe. Vlada omogoča pariški nadškofiji brezplačno uporabo stavbe in ta jo bo še naprej uporabljala za nedoločen čas. Pariška nadškofija je odgovorna za vzdrževanje cerkve in plačevanje zaposlenih.

Pred požarom so pristojni poskušali zbrati okoli 100 milijonov evrov sredstev, da bi stolnico obnovili pred stoletnim propadanjem, onesnaževanjem in tokom 13 milijonov obiskovalcev letno, ki naj bi se po vnovičnem odprtju po pričakovanjih povečal na 14 milijonov. Po besedah direktorja stolnega sklada Christopha-Charlesa Rousselota bo 800 milijonov evrov, ki so jih uspeli zbrati s pomočjo več kot 300.000 darovalcev z vsega sveta, zadoščalo za popolno obnovo ogrodja in strehe ter za prenovo zvonika.

Nalaganje
Nazaj na vrh