Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osrednja struktura pariške Notre-Dame rešena po silovitem požaru

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 04. 2019 / 07:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2019 / 07:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Osrednja struktura pariške Notre-Dame rešena po silovitem požaru

Osrednja struktura pariške Notre-Dame rešena po silovitem požaru

V ponedeljek, 15. aprila, je zagorelo v pariški stolnici Naše Gospe.

V torek, 16. aprila, kmalu po polnoči, so gasilci uspeli rešiti osrednjo strukturo pariške stolnice Naše Gospe, ki so jo sinoči zajeli ognjeni zublji. Po besedah vodje pariških gasilcev, Jean-Clauda Galleta, sta oba zvonika po njihovem posredovanju dovolj varna in jima ne grozi, da bi se zrušila: »Trenutno se zdi, da je osrednja struktura Notre-Dame rešena in ohranjena.«

Pariški nadškof Michel Aupetit je na družbenem omrežju Twitter zapisal: »Ko tole pišem, se zdi, da sta zvonika na pročelju stolnice Naše Gospe rešena. Vsa škofija je molila, sam pa sem se pridružil mladim, ki so molili pri vodnjaku sv. Mihaela. Ostanimo še bolj povezani kot običajno, v Upanju.« Nadškof Aupetit je ob izbruhu požara vse pariške duhovnike povabil k molitvi in jih prosil, naj s cerkvenimi zvonovi po vsem mestu k molitvi spodbudijo tudi vernike.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da »bomo stolnico obnovili« in izrazil olajšanje, da »smo se uspeli izogniti najhujšemu«, ob tem pa dodal, da bodo »naslednje ure še zelo zahtevne«.

Relikvija Jezusove trnove krone in monštranca z Najsvetejšim rešeni takoj po izbruhu požara

Požar v osrednji pariški stolnici je izbruhnil sinoči kmalu po 19. uri. Številni očividci so na družbenih omrežjih objavili fotografije in video posnetke ognjenih zubljev in dima, ki je zaobjel starodavno svetišče. Streha je povsem uničena, koničasti zvonik iz 19. stoletja, visok skoraj 70 metrov, pa se je zrušil manj kot uro po začetku požara. Z ognjenimi zublji se je borilo okoli 400 gasilcev, po navedbah tujih agencij pa je bil eden izmed njih huje poškodovan. Gasilci so z delom nadaljevali vso noč, da bi preprečili zrušenje notranjosti zgradbe. Pariški tožilec je oznanil, da so uvedli poizvedbo glede morebitnega »namernega zažiga«.

Kot so poročali mediji, naj bi bila večina cerkvenih in umetnostnih dragocenosti iz stolnice umaknjena takoj po začetku požara, vključno z relikvijo Jezusove trnove krone in monštranco z Najsvetejšim, ki ju je iz stolnice rešil gasilski kaplan.

Pariška stolnica Naše Gospe je bila zgrajena med 12. in 14. stoletjem in velja za eno najbolj priljubljenih in najprepoznavnejših cerkva na svetu. Vsako leto jo obišče več kot 12 milijonov romarjev in turistov. V stolnici so v času požara opravljali nujna obnovitvena dela, vendar zaenkrat še ni jasno, ali je ogenj zagorel na delovnem območju.

Pristojni so že dlje časa zbirali potrebna sredstva za temeljito obnovo stolnice, ki je bila močno zaznamovana s stoletji propadanja, onesnaževanja in preobilja obiskovalcev. Francoski konservatorji in pariška nadškofija so leta 2017 napovedali, da bi nujna obnovitvena dela za ohranitev strukturne trdnosti stavbe lahko zahtevala tudi do sto milijonov evrov.



Papež, Vatikan, slovenski in drugi škofje francoskim katoličanom zagotavljajo bližino in molitev

S Tiskovnega urada Svetega sedeža so sporočili, da so vest o požaru sprejeli »osupli in užaloščeni«, pariško stolnico Naše Gospe pa so imenovali »simbol krščanstva v Franciji in svetu«. Vatikan francoskim katoličanom in Parižanom izraža svojo bližino in zagotavlja molitve »za gasilce ter vse, ki si po svojih najboljših močeh prizadevajo za rešitev tega dramatičnega položaja«.

Svojo bližino je francoskim katoličanom in prebivalcem Pariza zagotovil tudi papež Frančišek. Kot je na Twitterju zapisal vatikanski tiskovni predstavnik Alessandro Gisotti, sveti oče moli za »vse, ki so se spopadli s tem dramatičnim položajem«.

Dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn je bil ob večernih posnetkih iz Pariza »globoko pretresen«. Kot je zapisal na družbenem omrežju Twitter, je stolnica Naše Gospe »srce Pariza«, zato je povabil vse vernike, naj pomagajo pri obnovi tega znamenitega svetišča.

Požar v osrednji pariški stolnici je pretresel tudi slovenske škofe, ki so na družbenem omrežju Facebook zapisali: »Z veliko žalostjo spremljamo požar v #NotreDame in v velikem tednu izražamo #solidarnost s Cerkvijo v Franciji.«

Vir: CNA / Vatican News / Kathpress / Facebook
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh