Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pariškega terorista Abdeslama čaka dosmrtni zapor

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 30. 06. 2022 / 10:02
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2022 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pariškega terorista Abdeslama čaka dosmrtni zapor
Napad je v francoski prestolnici povzročil pravi kaos. Vir: Pixabay

Pariškega terorista Abdeslama čaka dosmrtni zapor

Novembra 2015 je Francijo, z njo pa celotno Evropo, pretresel srhljiv teroristični napad, v katerem je bilo na več prizoriščih skupno ubitih 130 ljudi. Od dvajsetih napadalcev je preživel le eden, Salah Abdeslam, ki mu je tisto noč najverjetneje zatajil samomorilski jopič. Tega je sodišče včeraj obsodilo na dosmrtno zaporno kazen.

Ob njem je sodišče obsodilo še 19 drugih moških, ki so sodelovali pri logistični podpori teroristom, dobavi orožja in samemu načrtovanju napadov.

Odgovornost za pokol je že kmalu po napadu prevzela skrajna skupina "Islamska država" (IS). Kronologija napada pravi, da je prva skupina napadalcev napad najprej izvedla pred stadionom Stade de France, saj jim zaradi strogih varnostnih ukrepov ni uspelo vstopiti na stadion. Sledili so napadi na najbolj obljudene pariške kavarne in restavracije, pred katerimi se je eden od napadalcev tudi razstrelil. Tretja skupina napadalcev pa je med tem napadla gledališče Bataclan, v katerem je bilo tedaj na koncertu skupine Eagles Of Death Metal zbranih okoli 1500 ljudi. Napad je poleg 130 žrtev povzročil tudi na stotine ranjenih.

Največje sojenje v sodobni francoski zgodovini

Poleg žrtev je v napadu umrlo še devet napadalcev, ki so med napadom razstrelili svoje samomorilne jopiče, oziroma jih je med nočno akcijo ubila policija. Eden med njimi, Salah Abdeslam, pa je po napadu pobegnil v Belgijo, kjer ga je po petih mesecih bega naposled prijela tamkajšnja policija.

Po več letih preiskav se je septembra lani v Parizu začelo največje sojenje v francoski zgodovini. Sprva je Abdeslam kljuboval obtožbam in se opisoval kot "vojaka" skupine Islamska država. Nato pa se je na neki točki žrtvam celo opravičil, da ni morilec in da bi bila njegova obsodba za umor nepravična.

Ob tem je dejal, da se je pred napadom odločil, da ne bo razstrelil svojega samomorilskega jopiča, zato ga je odstranil že v pariškem predmestju. Vendar pa je preiskava pokazala, da je bil njegov samomorilski jopič pokvarjen, zato mu sodišče ni verjelo, da se je sam odločil za takšen preobrat.


Kupi v trgovini

Lonček "Love is patient"
Ostalo iz darilnega programa
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh