Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: medverska solidarnost po 11. septembru

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 09. 2021 / 10:35
Oznake: Družba, Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2021 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: medverska solidarnost po 11. septembru
Letos obhajamo 20. obletnico terorističnih napadov na newyorška dvojčka 11. septembra 2001 FOTO: Vatican Media

ZDA: medverska solidarnost po 11. septembru

Medverski stiki med kristjani in muslimani v ameriški zvezni državi Indianapolis so bili po terorističnih napadih 11. septembra 2001 postavljeni na veliko preizkušnjo.

Toda njihova povezanost je vzdržala in se v zadnjih dvajsetih letih celo utrdila, kot v prispevku za spletni portal Vatican News pričujejo predstavniki obeh religij.

Tesna povezanost med kristjani in muslimani v Indianapolisu je prestala teroristične napade v New Yorku in se v zadnjih dvajsetih letih celo utrdila.

Musliman David Shaheed iz islamskega centra Nur-Allah v Indianapolisu kot »zelo ganljivo izkušnjo« opisuje skupno spominsko slovesnost muslimanov in kristjanov za žrtve terorističnih napadov 11. septembra 2001, le nekaj dni po opustošenju, ki so ga z zrušenjem dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra povzročili islamski skrajneži.

Grožnje z bombardiranjem islamskega centra

Člani katoliškega Gibanja fokolarov so se muslimanski skupnosti v Indianapolisu pridružili pri petkovi molitvi. Skupna spominska slovesnost v tamkajšnjem islamskem centru Nur-Allah je bila za predstavnike obeh religij ganljiva in pomenljiva, kot so jasno izpostavili v svojih izjavah za medije – predvsem tudi zato, ker so v islamskem centru v dneh po terorističnih napadih prejeli več groženj z bombnimi napadi.

Svet trenutek

»Ta izkušnja je bila verjetno eden najbolj svetih trenutkov v mojem življenju,« se spominja katoličan in fokolar John Mundell, ki se je takrat udeležil petkovih molitev. »Ko smo kot skupina vstopili in so nas zagledali, smo lahko z njihovih obrazov razbrali, kako so prepoznali, da je to, kar smo dotlej med seboj zgradili, pristno in resnično. Pri tem ni bilo nič lažnega ali površinskega. To je bil svet občutek. V medsebojnem odnosu, ki smo ga zgradili, smo lahko močno občutili Božjo navzočnost.«

V medsebojnem odnosu, ki smo ga zgradili, smo lahko močno občutili Božjo navzočnost.

Na srečo tistega dne ni bilo bombnega napada na islamski center. Nekateri člani centra pa so bili tako zelo navdušeni nad solidarnostjo svojih katoliških prijateljev, da so se dva dni pozneje udeležili nedeljske svete maše v njihovi župnijski cerkvi.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh