Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pariški Louvre bo leta 2023 razstavil del umetnostnega zaklada notredamske stolnice

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 06. 2022 / 00:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2022 / 14:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pariški Louvre bo leta 2023 razstavil del umetnostnega zaklada notredamske stolnice
Pariško stolnico Naše Gospe trenutno obnavljajo po uničujočem požaru aprila 2019. FOTO: Vatican Media

Pariški Louvre bo leta 2023 razstavil del umetnostnega zaklada notredamske stolnice

Znameniti muzej Louvre v francoski prestolnici bo jeseni prihodnje leto obiskovalcem na ogled ponudil del umetnostnega zaklada stolne cerkve Naše Gospe.

Vest je po navedbah francoskih medijev potrdil direktor muzeja Laurence des Cars. Kot je pojasnil, bo v Mali galeriji muzeja (Petite Galerie) razstavljenih sto eksponatov. Mednje niso vključene relikvije trnjeve krone in delci Jezusovega križa, ki jih je pridobil francoski kralj Ludvik Sveti: te bodo ostale v cerkvi Saint-Germain-l'Auxerrois.

Po napovedih bodo med razstavljenimi predmeti tudi mojstrovine francoske zlatarske umetnosti 19. stoletja.

Po prvi napovedi velike razstave pred dvema letoma je javnost pričakovala več razstavljenih predmetov na večji površini. Mala galerija obsega le okoli 230 kvadratnih metrov. Po napovedih bodo med razstavljenimi predmeti tudi mojstrovine francoske zlatarske umetnosti 19. stoletja. Nekatere pomembne oljne slike v stolnici Naše Gospe so trenutno v postopku restavriranja.

Pariški Louvre. FOTO: Wikipedia

»Inventarji, zgodovinska poročila, slike, iluminirani rokopisi, grafike in drugi likovni dokumenti (...) bodo omogočili, da bomo lahko sledili delu dolge zgodovine notredamskega zaklada in si ogledali njegovo bogastvo,« napovedujejo kustosi načrtovane razstave.

Znamenito pariško stolnico Naše Gospe, ki je bila leta 2019 močno poškodovana v požaru, naj bi znova odprli 16. aprila 2024.

Znamenito pariško stolnico Naše Gospe, ki je bila v uničujočem požaru leta 2019 močno poškodovana, naj bi znova odprli 16. aprila 2024, na peto obletnico velikega požara.

Nalaganje
Nazaj na vrh