Zapri
Iskanje

Park slovenske himne bo odprt jeseni

Za vas piše:
M. M.
Objava: 18. 05. 2022 / 14:48
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2022 / 14:54
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Park slovenske himne bo odprt jeseni

Park slovenske himne bo odprt jeseni
FOTO: Twitter
V Kranju so predstavili idejno zasnovo Parka slovenske himne, ki bo odprt jeseni.

Park obeležuje himno Slovenijo, Zdravljico, in himno Slovenske vojske, Naprej, Simona Jenka. Tako Simon Jenko kot France Prešeren sta povezana s Kranjem, zato so se na kranjski občini odločili, da bo park posvečen obema.

Himna je identiteta naroda

Obrambni minister Matej Tonin je ob predstavitvi v Kranju poudaril, da je himna identiteta naroda. »Obe himni kažeta na karakter Slovencev. Nastajali sta v času, ko se je slovenski narod prebujal. Spominjata na to, da smo se znali postaviti zase, obenem pa opozarjata na moč povezovanja s sosednjimi narodi.«

Sodelovanje občine in župnije

Mestna občina Kranj je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije pred meseci objavila javni natečaj za Park slovenske himne. Občina ureja park na območju v lasti Župnije Kranj, ki pri projektu tudi aktivno sodeluje. »Z vzpostavitvijo manjšega parka ob Prešernovem gaju, kjer je tudi zadnje počivališče obeh pesnikov, želimo počastiti državno Prešernovo in nacionalizirano Jenkovo himno ter seveda njuna avtorja. Urediti nameravamo spominsko obeležje, ki bo omogočalo vsakoletno ceremonialno počastitev državne himne na najvišjem nivoju, hkrati pa bo prostor služil tudi za redno počastitev himne Slovenske vojske,« je o načrtovanem parku ob objavi javnega natečaja povedal kranjski podžupan Janez Černe.Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh