Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Parlamentarna večina v Pragi za dela prost veliki petek

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 06. 2015 / 08:06
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Parlamentarna večina v Pragi za dela prost veliki petek

Podpisniki zahteve tudi predstavniki vladnih strank.

Na Češkem bo veliki petek po novem najverjetneje dela prost dan. Zakonsko novelo naj bi na seji potrdili danes in jo nato predložili poslanski zbornici. Zahtevo je podpisalo devetdeset poslancev iz različnih parlamentarnih strank z izjemo komunistične partije.



Predlagatelji novele se sklicujejo na zgled drugih držav, kot so denimo Nemčija, Avstrija (kjer veliki petek sicer uradno na splošno ni dela prost dan), Slovaška in skandinavske države. Podobno kot božični prazniki tudi velikonočni »vsebujejo številna, tudi za neverne pomembna kulturna izročila in običaje«. Zanemariti ne gre družbene plati, saj je veliki petek v osnovnih in srednjih šolah že zdaj prost, novela zakona pa bi omogočila družinam, da več časa preživijo skupaj. Posledice za gospodarstvo so po navedbah finančnega ministrstva 0,4 %, nekateri izračuni kažejo celo na zgolj 0,1 % zmanjšanje proizvodnje.

Predlog je bil poslanski zbornici predstavljen že v prejšnjem volilnem obdobju, vendar pred volitvami ni bilo mogoče speljati celotnega postopka tudi v skupščini. Predlagatelji so sicer izrekli željo, da bi skupščina pospešila postopek in novelo sprejela že v prvem branju.

Zadnji dela prost dan na Češkem, god sv. Vaclava 28. septembra, ko Čehi obhajajo »dan češke državnosti«, je bil potrjen v času socialdemokratske vlade, ki jo je tedaj vodil današnji češki predsednik Miloš Zeman.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh