Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pasijon po Janezu (po vlogah)

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 04. 2020 / 11:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2020 / 09:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pasijon po Janezu (po vlogah)

Pasijon po Janezu (po vlogah)

Družine lahko na veliki petek doma berejo pasijon tako, kot ga običajno beremo v cerkvah.

Foto: Tatjana Splichal

Simbolika velikega petka, dneva Jezusovega trpljenja in smrti na križu, predstavlja namero, da se v odpovedi odpremo in postanemo bolj razpoložljivi za Božjo milost in spreobrnjenje srca. Veliki petek, ko v katoliški cerkvi velja strogi post, je edini dan cerkvenega leta brez svete maše. Ob 15. uri molimo križev pot, opravilo velikega petka pa ima tri dele: poleg čaščenja križa in obhajilnega obreda še opravilo Božje besede, med katerim beremo pasijon ali poročilo o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija (Jn 18,1–19,42).

Če bi radi kot družina doma prebrali pasijon tako, kot ga običajno beremo v cerkvah, v nadaljevanju objavljamo besedilo pasijona po Janezu, ki ga sicer najdete tudi v knjižici »Pasijon po Mateju in Janezu«, ki jo je leta 2002 izdala Založba Družina. Na cvetno nedeljo smo, mimogrede, objavili tudi že Matejev pasijon po vlogah.

Še nekaj navodil slovenskih škofov za letošnji veliki petek v času epidemije novega koronavirusa: verniki naj zmolijo žalostni del rožnega venca ali molijo križev pot ob 15. uri (na Radiu Ognjišče), obenem so povabljeni k večernemu spremljanju papeževega križevega pota (21. 15, TV Slovenija 1). V cerkve, v katerih bo postavljen Božji grob, lahko pridejo verniki k osebni molitvi, a ne naenkrat več kot 10 oseb. Verniki preberejo pasijon po Janezu. Škofje in duhovniki ob 18. uri opravijo bogoslužje velikega petka brez navzočnosti vernikov.







Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh