Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pasijonski veter: Slovenci in pasijon

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 09. 2021 / 11:48
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2021 / 12:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pasijonski veter: Slovenci in pasijon
Pasijonci so marca v Kapucinskem samostanu Škofja Loka gostili p. Marjana Kokalja; desno koordinatorica slovenskih pasijoncev Andreja Megušar.

Pasijonski veter: Slovenci in pasijon

Pasijonski veter (Ventus-Passionis) je gibanje, ki povezuje vse slovenske pasijonce v živo skupnost. Duhovni steber in sedež gibanja je Kapucinski samostan Škofja Loka, koordinatorka gibanja pa je Andreja Megušar.

Od leta 2018 so člani združenja Europassion, evropskega združenja pasijonskih mest.

Imajo spletno stran www.pasijonskiveter.si in Facebook stran, kjer si lahko ogledamo njihovo bogato dejavnost. Med drugim tudi to, da so marca bratje kapucini iz Škofje Loke v sodelovanju s Pasijonskim vetrom v postnem času pripravili tretje predavanje o duhovnem sporočilu Škofjeloškega pasijona, tokrat tretje slike Pekel. V Kapucinskem samostanu Škofja Loka so gostili p. Marjana Kokalja.

Pasijonski veter je letos gostil tudi predsedstvo Europassiona

Aprila 2021 bi moralo biti v Škofji Loki, hkrati z uprizoritvijo Škofjeloškega pasijona, organizirano letno srečanje združenje Europassion, ki povezuje evropske pasijonce iz več kot 80 pasijonskih mest in krajev iz 16 evropskih držav.

Ker je bila zaradi pandemije covida uprizoritev Škofjeloškega pasijona prestavljena na leto 2022, je bilo odpovedano tudi omenjeno srečanje.

Pasijonski veter je letos gostil tudi predsedstvo Europassiona. V Ribnici je bil strokovni posvet.

Kapucinski samostan Škofja Loka. Vse foto: Facebook stran

Mednarodni projekt Mladi za evropska mesta – mesta za mlade

23. junija je bil sprejem predsedstva združenja Europassiona v Državnem zboru, delegacijo je sprejela poslanka in podpredsednica Slovenske nacionalne komisije za Unesco Alenka Jeraj.

Sprejem je bil v okviru mednarodnega projekta Mladi za evropska mesta – mesta za mlade, katerega nosilka je Občina Železniki in je namenjen udejstvovanju mladih pri ohranjanju kulturne dediščine.

V projekt sta poleg mladih vključeni dve enoti nesnovne kulturne dediščine: Klekljanje čipk v Sloveniji (vpis leta 2018) in Škofjeloški pasijon (vpis leta 2016).

Obisk predsedstva združenja Europassiona v Državnem zboru.

Obisk v Državnem zboru

Ker sta dediščini uvrščeni na Unescov seznam, je bila to priložnost za srečanje v Državnem zboru. Sodelovali so predstavniki Občine Železniki, Turističnega društva Železniki, Čipkarske šole Železniki in slovenskih pasijoncev, tako iz Škofjeloškega pasijona, Preddvora in Ribnice.

Tokrat so v okviru projekta gostovali člani predsedstva Europassion, vključno s predsednikom Josefom Langom, ki je vse pozdravil, nagovor je imela še koordinatorica slovenskih pasijoncev Andreja Megušar, podžupan Občine Železniki Matej Šubic, predsednik Turističnega društva Železniki Tomaž Weiffenbach ter Urška Florjančič, urednica prve in nove publikacije o slovenskih pasijonih.

Obisk ministrstva za kulturo. Od leve: Aleksander Igličar, v. d. vodje direktorata za kulturno dediščino dr. Jelki Pirkovič, državna sekretarka dr. Ignaciji Fridl Jarc, predsednik Europassiona Josef Lang s soprogo Heidi in Andreja Megušar, koordinatorka gibanja slovenskih pasijoncev Pasijonski veter. Andreja in Aleksander sta člana predsedstva pri združenju Europassion.

Publikacija Slovenci in pasijon

Ob tem obisku in v okviru projekta so predstavili tudi novo publikacijo z naslovom Slovenci in pasijon in govori o slovenskih pasijonih na Slovenskem ter je prevedena v šest evropskih jezikov.

V njej so predstavili naslednje teme:

pasijon med Slovenci skozi stoletja, škofjeloški pasijon, pasijon v Štepanji vasi, ribniški pasijon in preddvorski pasijon, knjižica je tudi bogato ilustrirana.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh