Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pastoralno pismo irskih škofov o pokori in spreobrnjenju

Objava: 05. 04. 2012 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pastoralno pismo irskih škofov o pokori in spreobrnjenju

Škofje v pismu opozarjajo na osrednji pomen pokore in spreobrnjenja v življenju vsakega kristjana.

Irski škofje so vernikom pred praznikom velike noči namenili pastoralno pismo, v katerem opozarjajo na osrednji pomen pokore in spreobrnjenja v življenju vsakega kristjana. Kot poroča Radio Vatikan, je pismo naslovljeno s svetopisemskimi besedami “Spreobrnite se in verujte evangeliju!” (Mr 1,15). Razmišljanje škofov je nastalo v luči vabila k notranjem očiščevanju in duhovni prenovi, ki ga je sveti oče namenil irskim katoličanom v pismu leta 2010, to pa je izpostavljeno tudi v nedavnem vatikanskem dokumentu oz. povzetku rezultatov apostolske vizitacije na Irskem.

Pojem kesanja ne pomeni le “iskati odpuščanja za naše grehe, ampak nakazuje spreobrnjenje naše drže in naših življenj”, poudarjajo irski škofje. Smisel pokore je s spokorniškimi dejanji, kot so post, molitev ali dobra dela, priznati, da smo mislili le na lastne koristi, da bi uveljavili svoj položaj in vpliv, kot da bi bilo to zadnji cilj našega bivanja. Pri tem smo pozabili, da je vse, kar imamo, dar od Boga. Pokora je pogoj, da bi lahko sprejeli Kristusovo veselo oznanilo. Le-to nam omogoča razumeti, da edino “trajno upanje, edino celostno ozdravljenje za vsakogar izmed nas prihaja iz Božje ljubezni”. Na tem mestu v pismu irski škofje spominjajo na papeževe besede, kako se v sodobni evropski kulturi zdi, da je Bog tiho in mnogi ga ne vključujejo v svoje življenje.

Bistveni del poti osebnega spreobrnjenja je spoznanje, kdo smo, in sicer preko prepoznavanja darov, ki smo jih prejeli, ter naših pomanjkljivosti. Ta proces poteka v dveh smereh. Na eni strani je prepoznavanje neskončne Božje dobrote, na drugi pa prepoznavanje naših grehov. To je tudi pomen zakramenta pokore in sprave: gre za dejanje hvaležnosti za “tisto ljubezen in milost, ki si jih sami ne bi mogli nikoli zaslužiti”. Posest, slava ali moč niso cilji, ki bi jih bilo potrebno osvojiti, ampak so darovi, ki jih lahko le sprejmemo. Iz zavedanja, da je vse dar, nadaljujejo irski škofje, izhaja tudi to, da smo vsi “ustvarjeni po podobi Boga in povabljeni, da vstopimo v odnos z Njim”.

Ti dve razsežnosti pokore sta neločljivi. Spreobrniti se “pomeni iskati občestvo s Kristusom in med nami”. Zato pokora vključuje tudi dobra dela. Ne moremo biti pripravljeni, da sprejmemo Božji mir, če smo zanemarili Kristusove sestre in brate. Le kdor je razumel pravi pomen krščanske pokore, je lahko v polnosti razumel tudi pomen besed papeža Benedikta XVI. žrtvam spolnih zlorab in njihovim družinam. Irski škofje svoje pastoralno pismo zaključujejo s spominjanjem, da je naloga Irske ista nalogi vseh kristjanov: “Zoperstaviti se skušnjavi, da bi osebno udobje, slavo, oblast, zaslepljenost, nepoštenost, ponos ali katerokoli drugo ambicijo, željo ali užitek postavili na mesto Boga. Gre za zahtevno pot, ki pa nas vodi k resnici, ki osvobaja.”

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh