Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Kiril I.: Pravoslavna Cerkev na Kitajskem doživlja preporod

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 20. 05. 2013 / 07:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh Kiril I.: Pravoslavna Cerkev na Kitajskem doživlja preporod

Prvič po petdesetih letih ponovno bogoslužje v nekdanji pravoslavni stolnici v Šanghaju, ki danes služi kot muzej.

Moskovski patriarh Kiril I. je pozitivno ocenil svoje nedavno potovanje na Kitajsko, kar je bil prvi obisk kakega ruskega pravoslavnega poglavarja v tej azijski deželi. »Danes smo priče ponovnega rojstva kitajske pravoslavne Cerkve«, je po navedbah nemške katoliške agencije KNA v Šanghaju izjavil Kiril I. S kitajsko vlado se je cerkveni poglavar dogovoril o korakih na poti proti 'normalizaciji' položaja pravoslavja v tej deželi.


Patriarh Kiril je bil posebej navdušen nad dejstvom, da se smeta prvič v zgodovini dva Kitajca z dovoljenjem pekinškega verskega urada v Rusiji izobraževati za duhovnika. Veliko simbolno vrednost pa je imelo tudi prvo bogoslužje po petdesetih letih v nekdanji pravoslavni stolnici v Šanghaju, ki danes služi kot muzej. Patriarh Kiril je tam bogoslužno slavje obhajal sredi minulega tedna.

Da ga je kitajsko vodstvo povabilo na obisk v njihovo državo, dokazuje, kako razume pomen 'verskega dejavnika' v življenju lastnega naroda in v rusko-kitajskih odnosih, je prepričan Kiril I.

Ruskega pravoslavnega patriarha je 10. maja letos kot prvega inozemskega cerkvenega poglavarja od ustanovitve Ljudske republike Kitajske leta 1949 sprejel kitajski državni vrh. Državni in partijski voditelj na Kitajskem Xi Jinping je srečanje s Kirilom I. ocenil kot znamenje za visoko raven kitajsko-ruskih odnosov. Xi je še omenil, da se je za obisk patriarha dogovarjal že marca letos, ko se je v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Putinom.

Nekoč med seboj sovražni vladi v Pekingu in Moskvi že nekaj let poudarjata svoje strateško partnerstvo. Leta 2011 sta ustanovili dialoško komisijo za verske zadeve, v kateri so predstavniki različnih veroizpovedi in verskih skupnosti.

Okoli 15.000 izmed 1,3 milijarde Kitajcev je pravoslavnih kristjanov. Prvi ruski pravoslavni misijonar je po navedbah Moskovskega patriarhata v sosednjo deželo pripotoval leta 1685. Sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja v času kulturne revolucije razpuščena pravoslavna Cerkev na Kitajskem s strani države še danes ni potrjena. Redna pravoslavna bogoslužja obhajajo le na območju ruskega veleposlaništva v Pekingu ter na ruskih konzulatih v Šanghaju in Hong Kongu ter Harbinu v bližini ruske meje. Bogoslužij, ki jih obhajajo ruski duhovniki, se smejo razen redkih izjem udeležiti le tujci.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh