Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Sako v avdienci pri papežu: Skrb zaradi kritičnega položaja v Iraku

Objava: 06. 02. 2013 / 08:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh Sako v avdienci pri papežu: Skrb zaradi kritičnega položaja v Iraku

Obisk po izvolitvi na položaj poglavarja kaldejske Cerkve v senci grozljivega terorističnega napada v Sakojevem nekdanjem škofovskem mestu Kirkuk.

Papež Benedikt XVI. je minuli ponedeljek v avdienco sprejel novega kaldejskega patriarha Louisa Raphaela I. Sakoja, obisk novo izvoljenega poglavarja z Rimom združene vzhodne Cerkve pa je zasenčil grozljiv teroristični napad v Sakojevem nekdanjem škofovskem mestu Kirkuk. Kritični položaj v Iraku je bil zato središčna tema pogovora obeh cerkvenih dostojanstvenikov. Na srečanju s svetim očetom so patriarha Rafaela I. spremljali tudi škofje sinodalnega zasedanja.

Po avdienci je patriarh Sako svojo cerkveno skupnost s papežem uradno obeležil še s slovesnim bogoslužjem v baziliki sv. Petra v Vatikanu. Sveto mašo je daroval prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, kardinal Leonardo Sandri.

Sako, doslej nadškof v Kirkuku, je bil minuli četrtek na škofovski sinodi svoje Cerkve, ki se je zbrala v Rimu, izvoljen za novega patriarha babilonske kaldejske Cerkve, ob tem pa je prevzel ime Raphael. Sako je na položaju nasledil kardinala Emmanuela III. Dellyja, ki se je lanskega decembra v starosti 85 let upokojil kot poglavar kaldejske Cerkve.

Po zaključenih volitvah sinode svoje Cerkve je moral novi patriarh v skladu s predpisi vzhodnokatoliškega cerkvenega prava papeža zaprositi za 'ohranitev cerkvene skupnosti'. Benedikt XVI. se je na prošnjo odzval s pismom dne 1. februarja letos, v katerem je novega cerkvenega poglavarja pozval, naj si prizadeva za spravo in mir med celotnim iraškim ljudstvom. Novo izvoljenega patriarha je spomnil na mučence njegove Cerkve – nekdanje in današnje. Spodbudil ga je, naj 'ohranja duhovno in bogoslužno dediščino visoko cenjene kaldejske Cerkve kot njen oče in poglavar'. Njegovo služenje naj 'okrepi kaldejske vernike v domovini in diaspori, pa tudi znotraj celotne katoliške skupnosti, in vse kristjane, ki živijo v deželi očaka Abrahama'.

Medtem pa je v Iraku prišlo do številnih nasilnih spopadov. V napadu na policijsko postojanko v Kirkuku je minuli konec tedna življenje izgubilo okoli trideset ljudi, več kot osemdeset je bilo ranjenih. Samomorilski atentator je v nedeljo ob vhodu v stavbo sprožil eksplozivno telo. Pred tem so trije v policiste preoblečeni napadalci neuspešno poskušali napasti postojanko, nato pa so aktivirali še avtomobilsko bombo.

Med poškodovanimi je tudi policijski general Sarhad Kader, ki je pristojen za policijske enote v zunanjih okrožjih Kirkuka. Generala so oskrbeli v tamkajšnji bolnišnici, kjer je časnikarjem pojasnil, da so napadalci poskušali osvoboditi ujetnike, ki so jih zadrževali na policijski postojanki.

Odgovornosti za napad uradno ni prevzel še nihče. V Kirkuku sunitski uporniki v navezi z islamsko skupino Al-Kaida vedno znova napadajo varnostne sile. Njihov cilj je oslabiti vlado šiitskega predsednika
Nurija al-Malikija in povzročiti napetosti med islamskimi verskimi skupinami.

Kirkuk je tudi v središču spora med regionalno vlado v Bagdadu in avtonomnim kurdskim območjem zaradi ozemeljskih pravic in pravic do lastništva naftnih nahajališč. Osrednja iraška vlada meni, da ima po ustavi edina pravico do izvoza nafte, kurdi pa so prepričani, da jim ustava dopušča neodvisno sklepanje pogodb in prodajo nafte.
Spor se je poostril, potem ko je kurdska vlada pričela sklepati posle z ameriškima naftnima podjetjema Exxon Mobil in Chevron. Nazadnje je bilo 23. januarja letos ubitih štirideset ljudi, ko se je v zrak pognal samomorilski atentator sredi skupine pogrebnikov šiitskih Turkmencev.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh