Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

PCT pogoj razširjen, Poklukar napovedal težko jesen

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 04. 09. 2021 / 16:02
Oznake: Vlada, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2021 / 10:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
PCT pogoj razširjen, Poklukar napovedal težko jesen
MiInister za zdravje Janez Poklukar je izrazil skrb nad jesenskim obdobje, ko so pogoji za širjenje virusa ugodnejši. VIR: Helena Adamič

PCT pogoj razširjen, Poklukar napovedal težko jesen

Na sobotni seji je Vlada razširila pogoj PCT na številne dejavnosti, med drugim ga bodo morale izpolnjevati osebe, ki z drugimi prihajajo v neposreden stik, prav tako uporabniki. Ukrep začne veljati z današnjim dnem.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na tiskovni konferenci sicer napovedal tudi težko jesen, vrh četrtega vala naj bi po trenutnih napovedih dosegli oktobra. »Ključno merilo zaostrovanja ukrepov je zasedenost bolnišničnih kapacitet, predvsem v intenzivnih enotah«, je dejal minister.

V nedeljo so ob več kot 1400 opravljenih testih potrdili 234 okužb, kar pomeni da je bil delež pozitivnih testov 16,4 %. 45 bolnikov, okuženih s covid-19 potrebuje intenzivno nego, v bolnišnicahpa se jih skupno zdravi 217.

PCT

Pogoj PCT morajo po novem izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo z drugimi v neposredni stik oziroma so udeležene v okoljih, kjer obstaja neposredna nevarnost za okužbo, je povedal minister Poklukar. Ukrep začne veljati danes, 6. 9., a se bo zaradi pomanjkanja časa uveljavljal postopno v teku tedna in začel v polnosti izvajati v sedmih dneh.

Za osebe brez PCT potrdila uporaba storitev, udeležba ali prisotnost ne bodo dovoljene.

PCT potreben kje?

Pogoj PCT je potrebno izpolnjevati v zdravstvenih dejavnostih, vzgoji in izobraževanju, v socialnih varstvenih in kulturnih dejavnostih, velja za zaposlene v javni upravi, za osebne asistente, zaposlene v zavodih za prestajanje zapornih kaznih, prevzgojnih domovih varnih hišah in centrih za tujce, poroča STA.

Prav tako PCT velja za izvajalce taksi storitev, policiste, redarje in drugo varnostno osebje ter osebje v zaprtih žičniških napravah. Izjema niso niti športne dejavnosti, kolektivno uresničevanje verske svobode, dejavnosti ponujanja blaga in storitev ter dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposrednim potrošnikom v smislu voznikov in vozil ter pri izvajanju strokovnih izobraževanj in usposabljanj.

Testiranje

Teste za samotestiranje bo za zaposlene plačala država, uporabniki storitev pa jih bodo morali sami. Za opravljanje dela bo kot PCT pogoj štel tudi HAG test za samotestiranje.  Samotestiranje se izvaja enkrat na teden, osebe, ki to testiranje izvajajo ali organizirajo določijo njegov čas in kraj, bodisi na delovnem mestu ali doma.

Uporaba maske

Nošenje maske je obvezno pri zadrževanju v vseh zaprtih prostorih na javnih krajih, zunaj pa, če medosebne razdalje 1,5 m ni mogoče zagotoviti. Ni pa nošenje maske obvezno na javnih odprtih krajih, kjer se upošteva pogoj PCT ali pri zadrževanju na prostem, če gre za člane istega gospodinjstva ali je razdalja 1,5 m zagotovljena. Prav tako nošenje mask ni potrebno v vozilu, če je v njem le ena oseba ali člani istega gospodinjstva.

Ob koncu je minister ponovno poudaril pomembnost precepljenosti in izpostavil da so cepiva varna in učinkovita. Časa za oklevanje ni več, prav tako ne razlogov za pomisleke.

Nespodbudne številke projekcij

Ob predpostavki, da bo sredi oktobra precepljenost prebivalstva 51 %, kar je za 4 % več, kot jih je sedaj cepljenih s prvim odmerkom, bi lahko jeseni imeli hospitaliziranih 2900 oseb, kar je dvakratnik največje številke preteklega leta. Ob reprodukcijskem številu 2 in 70 % precepljenosti prebivalstva bi imeli na intenzivni negi 320 hospitaliziranih oseb, ob 51 % precepljenosti pa 560. Napovedi kažejo, da bi ob 51 % precepljenosti imeli 1000 umrlih, če bi odstotek precepljenosti znašal  70 %, bi se ta številka lahko celo prepolovila.

Tak scenarij bi naše zdravstvene kapacitete potisnil povsem na rob, pri čemer bi morali izvajanje ostalih posegov ustaviti. Epidemijo lahko ohranimo pod nadzorom le z reprodukcijskim številom, nižjim od 1,4.

Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh