Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pedro Opeka dobitnik nagrade francoske Lige za javni blagor

Objava: 26. 09. 2012 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pedro Opeka dobitnik nagrade francoske Lige za javni blagor

P. Opeka je nagrado prejel minulo soboto, 22. septembra, omenjena liga pa nagrade podeljuje ‘za vzbujanje občutka za javni blagor pri vseh družbenih razredih’ ter si vztrajno in zvesto prizadeva poiskati posameznike, ki so lahko na tem področju zgled celotni družbi.

Francoski katoliški časnik 'La Croix' je pred dnevi poročal, da je tamkajšnja Liga za javni blagor p. Pedra Opeko nagradila 'za njegovo predano in zvesto služenje malgaškemu ljudstvu'. P. Opeka je nagrado prejel minulo soboto, 22. septembra, v mestu Saint-Denis v Franciji.

Pedro Opeka, ki se je 29. junija 1948 rodil slovenskim staršem v Buenos Airesu, je po mašniškem posvečenju leta 1976 odšel na Madagaskar, kjer je pomoč ponudil ljudem, katerih življenje je bilo enolično brskanje po odpadkih in vsakodnevna borba za preživetje.

Vse do danes posveča svoje življenje najrevnejšim in najranljivejšim. Prav posebno skrb namenja otrokom. Smetiščarje mu je uspelo povezati, jim vrniti samozaupanje. Zanje je našel delo, jim pomagal delo sprejeti in začel z njimi graditi stanovanja, vasi, šole, športne dvorane, cerkve idr. Danes v petih novozgrajenih vaseh živi okvirno 20.000 ljudi, več kot polovica je otrok mlajših od petnajst let. Novozgrajene šole obiskuje okvirno 9.500 otrok, katerim je zagotovljen tudi obrok riža na dan. Pedro Opeka je ustanovitelj humanitarnega združenja Akamasoa (‘Dobri prijatelji’ v malgaškem jeziku), ki je od ustanovitve leta 1990 v različnih oblikah pomoč nudilo okvirno 300.000 najrevnejšim.

Nevladna organizacija Liga za javni blagor, ki je nagrade podelila že številnim posameznikom, med drugim jo je prejel tudi Abbé Pierre, ustanovitelj skupnosti Emavs, nagrajuje ljudi, ki ‘vzbujajo občutek za javni blagor pri vseh družbenih razredih’. Liga si vztrajno in zvesto prizadeva poiskati posameznike, ki so lahko na tem področju zgled celotni družbi.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh