Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pedro Opeka “v živo” in v dokumentarnem filmu

Objava: 15. 12. 2011 / 07:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pedro Opeka “v živo” in v dokumentarnem filmu

Od srede, 14. decembra, do četrtka, 22. decembra, je na obisku v Sloveniji najbolj prepoznaven misijonar slovenskega rodu, Pedro Opeka. Del njegovega obiska poteka tudi v sodelovanju z Družino.

Delo misijonarja Pedra Opeka z najrevnejšimi med reveži v malgaški prestolnici Antananarivo je razmeroma dobro znano slovenski javnosti, verjetno pa bo še veliko bolj po dokumentarnem filmu, ki ga je o njem posnel novinar TV Slovenija Jože Možina. Film bo na božični večer, 25. decembra, ob 20. uri na prvem programu predvajala nacionalna televizija, izšel pa bo tudi na DVD-ju – pri tem projektu sodeluje tudi Založba Družina. Tudi zato bo Pedro Opeka med nekajdnevnim obiskom v Sloveniji Družinin gost. Založba Družina bo misijonarja Opeko gostila v torek, 20. decembra, ob 18. uri v galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.

Kako je nastajal dokumentarni film, je v pogovoru za 50. številko Družine pojasnjeval avtor, novinar Jože Možina. Zamisel za tak projekt je zrasla iz njegovega dobrega poznavanja misijonskega delovanja Slovencev v Afriki, ki jih je Možina spoznaval že dobro desetletje. Posebno mesto med njimi zavzema prav Opeka, o katerem Možina pravi: “Vedel sem, da je Pedro Opeka najbolj prepoznaven misijonar slovenskega rodu. Pred leti sem ga tudi osebno spoznal, ko sem z njim posnel intervju za revijo Ampak in Televizijo Slovenija, name je naredil močan vtis. No, potem je dalj časa tlela želja, da bi ga predstavili širši slovenski javnosti, saj gre za osebo, ki ima kaj povedati in pokazati – posebej v teh časih so taki ljudje bolj redki. Vseskozi, tudi danes, ko je film naposled končan, čutim veliko spoštovanje na eni strani in na drugi odgovornost do osebe, ki je glavni lik v filmu. Gotovo je javna televizija tista ustanova, ki je prva poklicana, da tako karizmatično, svetovno znano osebnost, ki je povrh vsega še Slovenec, celovito predstavi javnosti.”

Celoten pogovor z Jožetom Možino je dosegljiv na spletni strani http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/06E9D3F47F14F6C6C125795F003D6EE8?OpenDocument

Pedro Opeka bo imel med svojim obiskom v Sloveniji več “postaj”. Kot sporoča Tiskovni urad SŠK se bo med drugim 17. decembra ustavil v Novi Gorici, kjer se bo ob 18. uri srečal z veroučenci in njihovimi starši, ob 19. uri pa bo daroval mašo v župnijski cerkvi Kristusa Odrešenika. Župnijo Ljubljana – Vič bo Pedro Opeka obiskal v nedeljo, 18. decembra. Ob 10. uri bo v župnijski cerkvi sv. Antona Padovanskega daroval mašo.

Foto: Gašper Furman

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh